BUX

A napfoltok döntik össze a tőzsdét

Charles Nenner részvénypiaci ciklusokat vizsgáló technikai elemző szerint még kitarthat egy ideig a jókedv a piacokon, köszönhetően a napfoltoknak.

NAPI, 2010. december 1. szerda, 12:14

A Charles Nenner Research Institute vezetője a TechTikernek nyilatkozva úgy vélte, a napfolt tevékenység jelentős hatással van az emberek hangulatára, most éppen a kedvező irányban. A hosszabb távú részvénypiaci ciklusokat tanulmányozó szakértő szerint a mostani kedvező ciklus segíthet az amerikai részvénypiacoknak abban, hogy elérjék korábbi, idén áprilisban elért csúcsaikat. Ez azonban egy piaci tetőépítés része lehet, s ezután komolyabb lejtmenet következhet a tőzsdéken, miközben az emberek elkezdik ismét pesszimistábban szemlélni a világot. Két-három éves távlatban véli a szakértő úgy, hogy a tőzsdék elérik mélypontjukat, a Dow Jones Industrial szerinte 5000 pontig is eshet a jelenlegi 11 000 pont körüli szintekről.

Nenner szerint az inflációs félelmek megalapozatlanok, akármennyi pénzt is nyomtatnak a világ jegybankjai. Elmélete szerint jelenleg is deflációs környezetben vannak a legnagyobb gazdaságok, s ez lesz az végül, ami a részvényárfolyamok csökkenéséhez vezethet.