A Nasdaq szándékai szerint a kereskedési platformján a Budapesti Értéktőzsde, a Prágai Értéktőzsde és a Varsói Tőzsde legnagyobb részvényei lesznek majd elérhetőek. Az elszámolási hátteret a NEURO nevű piacnak az EMCF szolgáltatja majd. A European Multilateral Clearing Facilityben még 2008-ban szerzett tulajdonrészt a Nasdaq, a részesedést a belga Fortis banktól vásárolták. Ha megvalósul az elképzelés, akkor az OTP, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter is elérhetővé válhat a rendszeren keresztül - értesült a Napi Gazdaság. 


Charlotte Crosswall, a Nasdaq OMX Europe elnöke szerint a döntés természetes része a csoport fejlődési össz-európai stratégiájának, s a fejlesztések lehetővé teszik ügyfeleiknek, hogy a NEURO rendszeren keresztül közvetlenül elérjék ezeket a piacokat. Jan Booij, az EMCF elnöke nyilatkozatában annak örült, hogy ezeket piacokat megbízható elszámolási rendszerrel tudják ellátni.

A tervek szerint a kelet-európai részvénypiacokat 2010 első negyedévében tudnák majd elérni a szereplők a NUERO rendszeren keresztül. A Nasdaq OMX Europe saját elmondása szerint az egyik legversenyképesebben árazott kereskedési platform, jelenleg 900 értékpapírral kereskednek rajta, ezek között szerepelnek a legnagyobb európai indexekre kibocsátott ETF-ek (tőzsdén jegyzett befektetési alapok).

Az új rendszer akár komoly versenyt is támaszthat a régiós tőzsdék egybefogásán fáradozó Wiener Börsének is, amely a prágai, budapesti és ljubljanai tőzsdékben bír többségi részesdéssel. A Wiener Börse tervei szintén arról szólnak, hogy hamarosan egységes kereskedési platformra tereli a régió legnagyobb részvényeit, ehhez a frankfurti tőzsdén is használt Xetra rendszert vezetnék be a csoport tőzsdéin. A Nasdaq OMX piaca komoly forgalmat is elvonhat akár a Wiener Börsétől, hiszen a legnagyobb brókercégek már jelenleg is rendelkeznek hozzáféréssel a rendszerhez.

A lépéssel akár újra beindulhatnak a tavaly év végén egyszer már megpendített lehetőséggel kapcsolatos találgatások, amelyek az OTP és a Mol Budapesti Értéktőzsdéről való kivezetéséről szóltak. Tavaly év végén ugyanis úgy módosították a tőkepiaci törvényt, hogy lehetővé tették a tőzsdei kivezetést nyilvános vételi ajánlat megtétele nélkül, cserébe egy másik elismert szabályozott kereskedési rendszerre kell úgynevezett "tőzsdei átvezetés" keretében bevezetni a részvényeket.

A BÉT év eleji közgyűlésén a két legnagyobb kibocsátó képviselői is helyet kaptak a tőzsde igazgatóságában, s ezzel az ügy elülni látszott. A tőzsdei átvezetés akkori piaci értesülések szerint azért került napirendre, mivel a Mol-OMV felvásárlási harc utózöngéjeként a legnagyobb magyar cégek - szintén meg nem erősített értesülések szerint - nem teljesen érezték komfortosnak a helyzetet, hogy papírjaikat egy osztrák többségi tulajdonban lévő tőzsdén jegyzik. Akkor egy formálódó ellentőzsde lehetősége merült fel, a Nasdaq színrelépése azonban átvághatja a gordiuszi csomót, amelyet az új tőzsde létrehozásának tetemes költségei jelentettek volna

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!