A németek máris hasznot húznak a brexitből

Az Egyesült Királyságban működő globális befektetők körében Berlin az első számú célpont, amikor a brexit miatti áttelepülésben gondolkodnak - derül ki az Ernst&Young friss tanulmányából.
Lovas-Romváry András, 2017. február 3. péntek, 15:30
Fotó: Napi.hu

Berlin lehet a legnagyobb nyertese a brexit miatti elvándorlási hullámnak az Ernst & Young friss felmérése szerint - írja a CNBC.com. A cég felmérése szerint az Egyesült Királyságban eszközökkel rendelkező globális befektetők 14 százaléka gondolja úgy most, hogy a brexit miatt megváltoztatja és más székhelyre helyezi át európai tevékenységét.

A befektetők körében Németország volt a legnépszerűbb kiszemelt célállomás, a válaszadók 54 százaléka szeretne oda áttelepülni. A második helyen Hollandia szerepelt 33, a harmadikon Franciaország 8 százalékkal. A megkérdezettek 70 százaléka mondta azt, hogy hatással lesz tevékenységére a brexit, különösen a működési eredményre, a beszerzési költségekre és az árbevételre.

A pénzügyi szolgáltatószektort érintette eddig a legkomolyabban a kilépésről szóló szavazás, s ennek szereplői azok, akik a legkevésbé optimisták a kilátásokkal kapcsolatban. Az európai régióval kapcsolatos tevékenységükkel kapcsolatban 12 százalékuk jelzett előre erős növekedést, 6 százalékuk pedig enyhe csökkenést várt.

A hónap folyamán a HSBC és a UBS már jelezte, hogy a brexitre való felkészülés jegyében ezer munkahelyet telepítenek át az Egyesült Királyságból.

Az E&Y tanulmánya szerint egyértelműen érzékelhető, hogy a pénzügyi szektor cégei sokkal inkább tekintik alapvető kockázatnak a brexitet és az Európai Unió stabilitását, mint a termelő cégek.

A tanulmány szerint a globális befektetők a régiót jellemző geopolitikai kockázatok ellenére is szeretnék növelni jelenlétüket az Európai Unióban a következő években. A tanulmány szerint egyébként az elmúlt egy évben javult az általános befektetői hangulat.

A 254 globális befektető megkérdezésével készített felmérés szerint 54 százalékuk tervezi azt, hogy növeli kitettségét Európa irányában a következő három év folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.02.04 21:25

@George Lukacs:

Többek között mi is Németország gyarmata vagyunk. Miért tagadod?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.04 14:21

@krix:

Kivéve Magyarország - mert mi senki gyarmata nem vagyunk.

Mi előremegyünk, mindenkitől függetlenül, mi függetlenek vagyunk és gazdaságilag a legerősebbek.

A németek örülhetnek, hogy hozzánk engedtük telepíteni az autógyáraik egy részét.
Jót tettünk nekik, de hálátlanok.

De majd Európa Új vezetője, Orbán Viktor megmutatja, hová valók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.02.04 10:02

"A németek máris hasznot húznak a brexitből"

A németek a zeuró fő haszonélvezői, a legtöbb űniós ország csak gyarmat, Németország gyarmata...

http://www.origo.hu/gazdasag/20170203-olaszorszag-lett-az-euro-legnagyobb-vesztese.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html