BUX
37689

A nemzetközi ingatlanpiactól függő alap indul

A Budapest Alapkezelő Rt. új befektetési alapot indít Metropolisz Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alap néven - közölte az MTI-vel az alapkezelő.

NAPI Online, 2006. április 12. szerda, 18:01

A konstrukció különlegessége, hogy - a hazai garantált alapok közül elsőként - teljesítménye kizárólag az ingatlanpiacok hozamától függ. Az alapban elhelyezett tőke visszafizetését az alap befektetési politikája szavatolja.

A hároméves futamidejű alap az eddig is kiemelkedően teljesítő európai és észak-amerikai ingatlanpiacok mellett a világgazdaság éllovasainak számító távol-keleti piacokból kínál részesedést a befektetőknek. A futamidő végén a hozam kiszámításakor az egyes piaci indexeket reprezentáló három befektetési kosár közül a legjobban teljesítő kosár 50 százalékos, míg a második és harmadik legjobban teljesítő kosár 30, illetve 20 százalékos súllyal számít majd be.

úA kosarakban az európai ingatlanpiacot az EPRA Eurozone index reprezentálja, amely az Eurozóna tagállamainak tőzsdén jegyzett ingatlanforgalmazó- és fejlesztő társaságait tartalmazza. A másik elem az SandP 500 Real Estate Index, amely az SandP 500 Composite Index ingatlanpiaci társaságait tartalmazza, s értékének alakulása jól tükrözi az észak-amerikai (USA) ingatlanpiac árfolyam-alakulását. A japán ingatlanpiacot a Tokiói Részvény Tőzsde REIT indexe képviseli, amely az összes, tőzsdén jegyzett japán ingatlan-forgalmazó- és fejlesztő társaságot tartalmazza.

Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója szerint manapság a garantált alapok jelentik a befektetési alapok leggyorsabban növekvő részét. "Hazánkban egyre szélesebb réteg gondolkodik hosszabb időtávban befektetései tervezésekor, számukra ideális lehetőség, hogy tőkéjüket biztonságban tudva részesedhetnek az ingatlanpiacok jövőbeni növekedési lehetőségeiből. Ennek megvalósítására fogott össze a piac két jelentős szereplője, a Citibank és a Budapest Bank" - idézi az alapkezelő sajtóközleménye a vezérigazgatót.Az alap befektetési jegyeit 2006. április 18. és május 12. között lehet jegyezni a Budapest Bank befektetési központjában és a Citibank teljes fiókhálózatában.A Budapest Alapkezelő - közel 15 százalékos részesedésével - a hazai befektetési alap piac második legnagyobb szereplője, amely több mint 300 milliárd forintot kezelt vagyonnal rendelkezik. Főként befektetési alapok szervezésével, menedzselésével, nyugdíj- és egészségpénztári vagyonkezeléssel foglalkozik. Jelenleg 17 befektetési alap és 4 nyugdíjpénztár vagyonáért felel.