A New York-i Fed a Libor vetélytársának szánt új kamatlábat vezet be

A New York-i Federal Reserve egy új amerikai referenciakamatot vezet be, hogy lehetőség szerint ezzel váltsák majd fel a londoni bankközi kamatlábat (Libor). A piaci szereplők reményei szerint az új amerikai kamatláb megbízhatóbbnak bizonyul majd egy hosszú és bonyolult átállás után.
Dzindzisz Sztefan, 2018. április 3. kedd, 13:50
Fotó: AFP

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) New York-i ága kedden kezdi el közölni az egynapos fedezett hitelkamatot (Secured Overnight Financing Rate/SOFR) első lépéseként egy több évre elnyúló tervnek, amelynek révén mind több származékos termék és ügylet árfolyamának megállapításában használnák az új kamatlábat a Libor helyett. A SOFR megállapításához az egynapos repóügyleteket veszik alapul, ennek a piacnak a beágyazottságát és erejét jól jelzi, hogy napi 800 milliárd dollár értékben kötnek ügyleteket rajta. (Lagymatag hete volt a budapesti tőzsdének.)

A Libor - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába. A manipulálási botrány kirobbanása, 2012 óta a Libor addig gyakorlatilag szabályozatlan megállapítási mechanizmusának ellenőrzését és eljárásrendjét is rendkívüli mértékben megszigorították, és 2021 végén ki is vezetik.

Az amerikai felügyeleti hatóságok vezetői, köztük Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke igyekszik csökkenteni a piacok függőségét a Libortól, amelyet egyre kevesebb hitelnél használnak irányadó kamatlábként. A hatóságok szerint rendszerszintű kockázatokat jelent, ha megszüntetik a Libor közlését - írja az MTI.

Fotó: AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK