Az erős dollár és a keresleti aggodalmak miatt a kőolaj és a nyersanyagok ára ismét zuhant a múlt hét végén, így a fő mutatókat megint lehúzták az érdekelt cégek részvényei, a csekély árupiaci korrekció dacára.

A visszaesés mérsékelt volt, miután az előzetes felmérés az euróövezeti magángazdaság több mint négy évet tekintve a legnagyobb teljesítményt jelezte ebben a hónapban. A felmérés szerint továbbra sincs inflációs nyomás, ezért nincs akadálya, hogy az Európai Központi Bank (ECB) a jövő hónapban tovább enyhítsen, amint korábban már többé-kevésbé beharangozta.

Délután két váratlanul gyenge amerikai adat - a feldolgozóipar novemberben gyengén teljesített, októberben pedig csökkent a használt lakások forgalma - halvány reményt keltett az amerikai kamatemelés további halasztására decemberben. Ez a dollár erősödését csak lassította, de följebb segítette a New York-i mutatókat, és fékezte a lejtmenetet zárás felé Nyugat-Európában.

A hadiiparban érdekelt részvények jók voltak a brit pénzügyminiszter bejelentésére, hogy a kormány a tervezettnél több harci repülőgépet akar vásárolni, és 30 százalékkal növeli a terrorfenyegetés elleni védelemre szánt kiadást.

Az FTSE-100 és a CAC-40 0,5, a DAX 0,3 százalékos veszteségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe szintén 0,5 százalékot esett. A periférián a madridi IBEX-35 0,1, az athéni ASE 2,3 százalékot vesztett értékéből. A sorból a milánói FTSE MIB indexe lógott ki, amelyik 0,7 százalékos nyereséget ért el a nap végére egy helyi bankmentő program megindításának hírére.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,3 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq 0,2 százalékkal volt az előző záróértéke alatt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 45,41 dollár volt, 75 centes napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 7,75 dollárral 432,50 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0278 dollárral 1,3991 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében. Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1069,63 dollár volt a péntek esti 1078,95 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!