A nyugdíjasokban bízik a kínai kormány

A kínai nyugdíjalapok a jövőben az értéktőzsdén is befektethetnek, míg korábban csak bankbetététben és állampapírokban tarthatták pénzüket.
MTI, 2015. augusztus 23. vasárnap, 17:24
Fotó: Reuters

A kínai kormány vasárnap hozta nyilvánosságra a rendelet végleges szövegét, miután a tervezetről június vége óta folyt a konzultáció.

A rendelet értelmében a nyugdíjalapok nettó eszközeik 30 százaléka erejéig vásárolhatnak részvényeket a kínai tőzsdéken, illetve fektethetnek be részvényalapokba.

A kínai nyugdíjalapok nettó eszközértéke kétezer milliárd jüan (322 milliárd dollár) körül van, így elméletileg 600 milliárd jüan (97 milliárd dollár) áramolhat az értéktőzsdékre. Az alapok pénzpiaci eszközökbe és határidős index-ügyletekbe is befektethetnek.

Az intézkedés célja a tőzsdék stabilizálása és közvetve a lassuló gazdaság felfűtése, miután csak a múlt héten június óta a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal estek a részvényindexek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK