BUX
39138

A nyugdíjügy nem csak Budapestet intézte el

Akárcsak Budapesten, a jelek szerint Varsóban is megpecsételte a részvénypiac sorsát a nyugdíjpénztárak megsarcolása.

Lovas-Romváry András, 2011. január 12. szerda, 16:10

A lengyel részvénypiacon jelentős súlyt képviselő lengyel nyugdíjpénztárak számára december végén hozott kedvezőtlen döntés a varsói tőzsdén is éreztette hatását, akárcsak a magyar nyugdíjügy a Budapesti Értéktőzsdén.A lengyel döntés értelmében a kötelező magánnyugdíjpénztárak a bruttó bér 7,3 százaléka helyett két éven át csak a bér 2,3 százalékát kapják, öt százalékot pedig az állami nyugdíjalapba irányítanak át, ahol egyéni számlákra helyezik az átutalásokat. A kétéves átmenet után a társadalombiztosítás al-alapjaivá átalakuló magánnyugdíjpénztárak, mint a rendszer második pillére, már 3,8 százalékot kapnak, s ha az ügyfelek úgy akarják, 2017-ben visszaállhat az eddigi arány.

A varsói tőzsde irányadó indexe, a WIG ugyan kevesebb mint öt százalékot esett az év eleje óta, de tette ezt egy olyan időszakban, amikor a legszélesebb körben követett amerikai S&P 500-as részvényindex emelkedő trendben maradt, így a varsói részvénypiac lemaradóvá vált.A két piac összehasonlításához használt relatív erősségi mutató (RS) letörte hosszú ideje érvényes emelkedő trendjét, s egy meredek csökkenő trendbe került, ráadásul áttörte lefelé a 200 napos mozgóátlagot is, ami azt jelenti drámai kifejezést használva, hogy a döntés hatására „relatív medvepiac" alakult ki Varsóban.

Ez a magyar részvénybefektetők számára nem lehet új jelenség, a hazai tőzsdén ez már október folyamán megtörtént, nem sokkal a magánnyugdíjpénztárakat kiürítő döntés után.

Az RS mutató gyengesége nem jelenti azt, hogy automatikusan összeomlás következne a piacon, eladási jel csak akkor van, ha valamely fontos támasz szint, vagy trendvonal is sérül. A BUX esetében ez most 20 000 pont körül húzódik, a WIG-nél 45 000 pont körülire tehető ez az érték. A relatív gyengeség viszont azt jelenti, hogy nem jó ezeken a piacokon részvénybefektetőnek lenni, mert az emelkedő periódusokban kisebbet menetel az adott piac, mint az amerikai, az esésekben, korrekciókban viszont várhatóan túlteljesíti azt.

A BUX indexnek a mostani helyzetben rövidebb távon nagyjából 10 százalékkal kéne felülteljesítenie az S&P 500-at ahhoz, hogy várni lehessen a nem túl kedvező széria megszakadását az RS 50 napos mozgóátlagának és csökkenő trendjének potenciális áttörése után. Ez azonban egyelőre még várat magára.