A nyugdíjunk harmada már részvényekben van

Az állampapír-piacról ki, a részvénypiacra végleg bevonultak a nyugdíjpénztárak.
NAPI, 2008. május 6. kedd, 14:55
Fotó:

Az első negyedévben 15 százalékkal csökkent a nyugdíjpénztárak állampapír-befektetése, nőtt viszont a részvények aránya - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adataiból.

A nyugdíjpénztárak mintegy háromnegyedét képviselő Bamosz-tagoknál az év eleji 29-ről 32,2 százalékra nőtt a részvények súlya annak a törvényi változásnak a következtében, amely szerint legkésőbb 2009-től kockázatosabb portfóliókat is kell ajánlaniuk tagjaiknak. A részvényarány egy évvel ezelőtt 21,6, két éve pedig csak 15,2 százalék volt.

Az átrendezés nyertese azonban nem a Budapesti Értéktőzsde volt. A magyar részvények értéke ugyanis 15,8 százalékkal, 176 milliárd forintra csökkent a nyugdíjpénztári portfóliókban. Csaknem 12 százalékkal nőtt ezzel szemben a külföldi részvénybefektetések értéke, amely a negyedév végén meghaladta a 420 milliárd forintot.

Az alapok összes eszköze 8 százalékkal, 1856 milliárd forintra olvadt az első negyedévben, amit az árak csökkenése okozott. A negyedéves adatokból megállapítható, hogy a portfó­lióátrendezés elmúlt években megkezdődött folyamata felgyorsult.

A nyugdíjpénztárak viselkedése meghatározó a magyar államkötvények piacán, mivel náluk van a hazai tulajdonban lévő állampapírok 45 százaléka, amivel messze a legnagyobb szereplők a belföldiek között. A pénztárak állampapír-eladásai részben hozzájárultak a március eleji állampapír-piaci válsághoz.

Orbán Gábor, az Aegon elemzője szerint azonban a portfóliósúlyok eltolása a részvények irányába még nem fejeződött be, úgy véli, a magyar állampapírok iránti kereslet további 50-100 milliárd forinttal csökkenhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK