Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A pánikról és világvégéről szóló hírek olvasgatása közben érdemes lehet elővenni Justin Mamis klasszikussá vált grafikonját a The Nature of Risk című könyvből, s eltöprengeni a piaci hangulat elmúlt öt-hat évben végbement változásán. A klasszikus fázisok mellett azt sem ártana eltalálni, vajon melyik szakasznál tartanak jelenleg a világ tőzsdéi.

Mamis szerint a hangulati ciklusok azt mutatják be, hogy a piaci szereplők milyen mániás depressziós hangulatváltozásokat élnek át egy-egy piaci szakaszban az idő múlásával és az árak változásával párhuzamosan. Íme a klasszikus szakaszok.

Visszatérő bizalom

Idővel a bizalom teljesen helyreáll a piaci szereplők körében, a piacok ekkor már egy ideje emelkednek.Az árfolyamok kezdenek változékonnyá válni, s az ismétlődő mozgások egyre hevesebbé válnak, minden újabb mozgás azzal fenyeget, hogy az utolsó lesz.

Megvenni a gödröt (a Nagy Gödröt)

Ekkor egy óriási visszaesés indul el, sokkal nagyobb, mint amelyet a pesszimisták tapasztaltak a hónapok során s talán még régebben. A hatalmas bikapiac után azonban a befektetők hajlandóak mértéktelen kockázatot vállalni, és "az okos pénz" ekkor megveszi a "Nagy Gödröt". A pénz még folyik a részvénypiacra a nagyközönség felől, az emberek szeretik a Sun magazinban olvasgatni, hogy a részvénypiacok a világ végéig erősek maradnak.

Lelkesedés, eufória

Ebben a fázisban még minden gazdasági adat alátámasztja a magas árakat. A kereskedők, akik nem vették ki a részüket az előző Nagy Gödör nyújtotta vételi lehetőségekből, csak azt látják, hogy az akkor működött. Minden kereskedő, aki long pozíciót akart felvenni, már felvette azt, így nincs már több vevő. Az árak elkezdenek süllyedni. Megkezdődik a disztribúció, az úgynevezett kézváltás, amikor a részvények, pozíciók az okos kezekből átmennek a hülyékhez (smart money - stupid money). Erősből a gyenge kézbe.

Hitetlenség

A piaci szereplők kezdik érezni, hogy valami nincs rendben, valami változik, azonban a gazdasági adatok még mindig nem támasztják ezt alá, és az emberek egyedül a reményen csüngenek. Az elemzők kezdenek halvány figyelmeztetéseket közölni. Az eddigi piacvezetők esetleg elkezdenek be-benézni a fontosabb támaszszintek, mozgóátlagok alá.

Vészharang és pánik

Ebben a fázisban tipikusan jelentkezik valami, ami katalizálja a folyamatokat. Az indexek betörnek az eddigi mélypontjuk, esetleg 200 napos mozgóátlaguk alá is. Egyre többen ismerik fel, hogy a buli véget ért, az okosabb szereplők beleadnak az emelkedésekbe, rallykba, lehetetlenné téve az árak visszakapaszkodását.

Kedvetlenség és averzió

Az árak már lezuhantak, a nagyközönség szórja a részvényeit, a shortosok erősebbek, mint valaha. Nincs egy jó gazdasági hír, s már mindenkinek a meggyőződésévé vált, hogy a részvénypiac csak és kizárólag lefelé mehet.

A félelem fala

A "Wall of worry" szakaszban néhány szektor már megtalálta az alját, s aki el akart adni, az már eladott. Az okos pénz elkezd visszaszivárogni a piacra, lassan, lélegzetvételnyi szünetet engedélyezve annak, vagy csak egyszerűen oldalazni hagyva azt hónapokon keresztül. Nem maradt már igazi eladó, annak ellenére, hogy a rossz hírek még csőstül özönlenek. A shortosok elkezdik zárni pozícióikat, ezzel táplálva az emelkedést.

Averzió és tagadás

A piac elkezd felfelé araszolni. A shortosok érzik, és aggódnak, hogy a hangulat változik. Mivel nincsenek már nagy eladók, a kisebb felfelé mozgások is nagy felfelé rángásokat okoznak, amelyek hevesek lehetnek, a partvonalon állókban ez azt az érzést kelti, hogy kimaradnak valamiből. Így elkezd visszatérni a bizalom...

Hol tarthat az amerikai piac ebben a körforgásban? Egyes technikai elemzők szerint éppen túl vagyunk a pánikidőszakon, s a kedvetlenség felé haladunk. Ebben az időszakban a piac nyugodtan megnézheti a mélypontokat, sőt be is nézhet azok alá. Persze onnan megindulhat majd egyszer a felépülés, már ha hiszünk a fent vázolt ciklusban. A leírt fázisok azonban az elmúlt néhány évre visszatekintve jól azonosíthatóak, a 2006-os feltörekvő piaci korrekciótól kezdve (vedd meg a gödröt) a 2007. tavaszi Black Rock IPO-n (a smart money elad) és az őszi csúcsbeállításon keresztül a Lehman csődje által kiváltott pánikig...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!