BUX
41063

A péntek lesz a legfontosabb nap

A történelmi távlatokban is jelentős ingadozásokon átesett amerikai részvénypiacokon a befektetők a jelek szerint még mindig nem döntötték el a további irányt, egy biztos,a héten megmaradhat a hatalmas volatilitás - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A hét végén Ben Bernanke újabb reményt adhat.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 12:17

A szereplőket mindenesetre bizonytalansággal töltheti el, hogy a legnagyobb piaci kockázatot jelentő kérdésekben nem mutatkozik javulás. Sem az európai adósságválság megoldásának ügyében nem történt előrelépés, sem arra a kérdésre nem érkezett válasz, újra recesszióba süllyed-e az amerikai gazdaság. AZ S&P 500-as index mindenesetre 17,6 százalékkal áll alacsonyabban tavasszal beállíttot csúcsánál, s számos befektető véli már úgy, hogy közel a piacon a mélypont, s az olcsó részvényekre vadászó befektetők akár fordulatot is hozhatnak a hangulatban.

Korántsem ért még véget a heves volatilitással jellemezhető időszak a tőzsdén, azonban tekintve, hogy a piac 17 százalékot esett 13 nap alatt, emelkedést is láthatunk ezekről a szintekről - mondta Mike Gibbs, a Morgan Keegan vezető stratégája a Reutersnek. Ha Európában történne valami előrelépés, az visszacsábíthatná az értékalapú befektetőket a piacra.

Az európai helyzet meghatározó szerepet játszott az elmúlt hetek piaci mozgásaiban. Múlt hét kedden a részvénypiac azután kezdett el ismét zuhanni, a német és a francia vezetők találkozója nem tudta eloszlatni a szereplők kételyeit azt illetően, megfelelően tudják kezelni az adósságválság kérdését az Unióban, amely hatással lehet a cégek profitkilátásaira és a gazdasági növekedésre egyaránt.

A piaci szereplők ezen kívül kiemelt figyelemmel fogják kísérni a jegybankárok hét végi találkozóján, pénteken elhangzó beszédet Ben Bernanke, a Fed elnöke részéről. Emlékezetes, hogy tavaly augusztus 27-én itt, Jackson Hole-ban jelentette be a Fed elnöke a kvantitatív lazítási program második körét (QE2), s ez akkor fordulatot hozott a részvénypiacon. A májusi villámkrachot követő heves korrekció ekkor ért véget az amerikai tőzsdén, s látványos rally indult, amely egészen tavaszig tartott, több mint 30 százalékos emelkedést hozva a részvényárfolyamokban. A befektetők az emelkedés során egy úgynevezett Bernanke-put-ban bíztak, általános volt a vélekedés, hogyha az amerikai gazdaság lassulni kezd, a Fed ismét a monetáris enyhítés eszközéhez nyúl, s ez támaszt jelenthet a részvényárfolyamoknak. Most azonban sokan elég szkeptikussá váltak ezzel kapcsolatban, mondván, a Fed kifogyott az eszközökből, s egy QE3 esetleges bejelentése sem sokat segíthetne már a helyzeten - írja az elemzés.Vonzó lehet a részvénypiac?A Birinyi Associates friss elemzése szerint a részvénypiac előtt ugyan rázós út áll, azonban a papírok jelenleg rendkívül vonzó szinteken forognak. Birinyi szerint jelenleg 2009 márciusa óta a legtúladottabb állapotban került a piac. Eközben az S&P 500-as index részvényeinek átlagos osztalékhozama 2,25 százalékosra emelkedett, magasabbra, mint a 10 éves amerikai államkötvény hozama. 1950 óta ez a második időszak, amikor ez megtörtént - hívta fel a figyelmet a Birinyi.A héten fejeződik be az Egyesült Államokban a gyorsjelentési szezon, amelynek eredményeit az elmúlt időszakban elhomályosították az Európából érkező kedvezőtlen hírek. A nagyobb cégek közl a Tiffany & Co és az Applied Materilas jelent még a héten, azonban a szezon mérlegét már most is meg lehet vonni. A vállalati nyereségek többségükben meghaladták az elemzők várakozásait, s ez okot adhat az optimizmusra.Számos fontos amerikai makroadatot is közölnek a héten, az újlakás értékesítések számát, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát, fogyasztói bizalmi indexet és a második negyedéves amerikai GDP második becslését.

Makroadatok a hétenNapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzőaugusztus 23.8:00Svájckülkereskedelmi mérlegjúlius1,74 milliárd frank11:00NémetországZEW-index, jelenlegi helyzetaugusztus90,60%11:00NémetországZEW-index, gazdasági hangulataugusztus-15,1011:00EurózónaZEW-index, gazdasági hangulataugusztus-7,0016:00Eurózónafogyasztói bizalomaugusztus-11,2016:00USAÚjlakás-eladásokjúlius312 ezeraugusztus 24.10:00NémetországIfo-index, üzleti hangulataugusztus112,90%10:00NémetországIfo-index, jelenlegi helyzetaugusztus121,40%10:00NémetországIfo-index, várakozásokaugusztus105,00%14:30USAtartós javak megrendelésejúlius-2,1%augusztus 25.11:00SvájcZEW-index, várakozásokaugusztus-58,90augusztus 26.1:30Japáninfláció, év/évjúlius0,20%6:00Németországkiskereskedelmi forgalom, év/évjúlius-1,0%6:00NémetországGfK fogyasztói bizalom felmérésszeptember5,40%10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, negyedév/negyedévII. n.-év0,20%10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, év/évII. n.-év0,70%14:30USAGDP-változás, annualizált**II. n.-év1,30%15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexeaugusztus, V
Forrás: *magyar idő szerint, **második becslés, V=végleges

Még mindig megvan az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság csak a recesszióból való kilábalásra jellemző gyors növekedés után mindössze átmenetileg lassult le, azonban ha továbbra is rossz számok jönnek, akkor megnőhet a duplavé alakú recesszió esélye - mondta a Reutersnek Marc Scudillo, az EisnerAmper ügyvezetője. Techikailag az 1100 pont jó támasznak bizonyulhat az S&P 500-ban, azonban ha ez alá megyünk, megnyílik az út a további esés előtt - vélte a szakember.