Csak a londoni FTSE index lógott ki felfelé az európai sorból, hiszen a mutató 0,3 százalékkal erősödni tudott. A frankfurti DAX 7984 pontos értéke már minimális visszacsúszásnak felelt meg, míg a párizsi CAC-40 0,1 százalékos lecsorgással kezdte a hetet. Még rosszabb volt a helyzet az eurózóna perifériáján, ahol a milánói tőzsde vezető indexe 0,7 százalékkal, a madridi mutató pedig 0,9 százalékkal esett múlt pénteki értéke alá.

A hangulatromlás oka elsősorban az volt, hogy a Fitch péntek este bejelentette, hogy egy fokozattal leminősíti Olaszország szuverén adósbesorolását, ráadásul a negatív kilátás is fennmaradt. A hitelminősítő ezt a választások után kialakult patthelyzettel indokolta, a politikai bizonytalanság a héten tetőzhet, hiszen pénteken kell először összeülnie az új parlamentnek. Rontotta a befektetők kedvét az is, hogy hétfő reggel a vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot Kínában, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is elmaradt a várakozásoktól. A világ második legnagyobb gazdasága négy éve nem kezdte ilyen rosszul az évet, mint most.

Az európai részvények közül az olasz bankok voltak a nap legnagyobb vesztesei: a Banca Popolare dell'Emilia Romagna például 4,5 százalékot esett, de még az UniCredit is 1,2 százalékkal lett olcsóbb, az Intesa Sanpaolo pedig 0,7 százalékot veszített értékéből. Az olasz piacot a Fiat mentette meg a még nagyobb eséstől, ugyanis az autógyártó 0,3 százalékkal drágult miután a Deutsche Bank tartásról vételre javította a részvények ajánlását. Spanyolországban is a pénzügyi szektor volt a legnagyobb vesztes, a Banco Santander például 1,4 százalékkal ért kevesebbet, mint a hétvége előtt, míg a BBVA fél százalékot esett. Londonban az RBS és a Barclays egyaránt 1,85 százalékos gyengülése húzta le az FTSE indexet.

A Wall Streeten óvatos erősödéssel indult a hét, lapzártánkkor a Dow Jones index 0,2 százalékos pluszban volt, ugyanennyivel állt pénteki szintje felett az S&P 500, míg a technológiai szektor nasdaq indexe minimális pluszban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!