A Goldman Sachs Group Inc. negyedik negyedévi nyeresége alig emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, amit a hitelfelvétel költségeinek csökkenésével magyarázott a pénzügyi társaság. A befektetési bank a november 29-én véget ért negyedik pénzügyi negyedéve során 505 millió dollár nyereséget ért el, szemben az egy évvel ezelőtti 497 millióval. Részvényekre levetítve ez 98 centes profitot jelent, szemben a 2001 negyedik negyedévi 93 centtel. Az Thomson First Call által megkérdezett elemzők 88 cent és 1,05 dollár közötti eredményt jósoltak, a konszenzus 96 cent volt. A Lehman Brothers az egy évvel korábbi kétszeresére növelte nyereségét, amely a piaci várakozásokat is jócskán túlszárnyalta. A Lehman Bros. a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 46 centről 91-re növelte részvényenkénti eredményét, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 88 centes várakozással. A teljes nyereség 130 millió dollárról 243 millióra ugrott, a nettó bevétel pedig 28 százalékkal 1,54 milliárd dollárra hízott. A növekedésben egyfelől a kötvény-üzletág jó teljesítménye, másfelől a tavalyi alacsony bázis játszott szerepet, amikor is a cégre a szeptember 11-i terrortámadást követően a főhadiszállás átköltöztetése rótt extra terheket. Meglepően jó eredményről számolt be az amerikai Bear Stearns brókercég is, a társaság nyereségességét a költségcsökkentések javították. A Bear Stearns üzleti évének novemberrel végződött negyedik negyedében 190,5 millió dollár, részvényenként 1,36 dollár nettó nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 154,9 millió dollár, illetve 1,08 dollár után, 0,6 százalékkal 1,13 milliárd dollárra bővülő nettó bevétel mellett - írja a CBSMarketWatch. A piac ennél nagyobb, 1,19 milliárdos forgalmat, illetve 1,23 dollár részvényenkénti eredményt várt. Üzleti évének negyedik negyedében is esett a Morgan Stanley nyeresége, ezzel kilenc egymást követő negyedéven át számolt be kisebb profitról a világ második legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú értékpapír-cége. Miközben a Lehman Brothers, a Bear Stearns és a Goldman Sachs a vártnál jobb eredményről számolt be, a Morgan Stanley visszeső nyereségről adott ki gyorsjelentést. A társaság a novemberrel zárult negyedévben 732 millió dollár nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel kroábbi 870 millió dollárral. A nyereséget az ingatlan-üzletág és az elbocsátások költségei is megtépázták. A részvényenkénti eredmény 78 centről 67-re zuhant, ám az átszervezés költségeit nem tartalmazó 81 centes EPS meghaladta a piac által prognosztizált 75 centet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!