Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai, a budapesti és az egyik európai mutató nem áll túl jól - írta legutóbbi, a héten publikált - blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember.

Miközben a sanghaji index kétéves mélypontra került, a BUX négy nagy komponense közül kettő egyértelmű, hosszú távon eső trendben (Mtelekom, Richter) van, a másik kettő gyanúsan tapad az éves mélyponthoz (OTP, Mol). Az Eurostoxx 50 ott van ahol 3 éve, és az elmúlt egy évben legnagyobb jóindulattal is csak oldalazik, de egyre valószínűbb Zsiday szerint, hogy új esés indult.

A feltörekvő országokba fektető legnagyobb ETF (EEM) árfolyam alakulása, pedig közel egyéves mélyponton van.

Zsiday szerint az Egyesült Államok az előbbiekhez képest még jól tartja magát, de úgy tűnik, hogy a pénzbőség - kvantitatív enyhítés és a nullás kamatok - kora véget ért, és ez súlyosan érinthet több gazdaságot is.

"A globális lassulás/több országban recesszió esélye egyre nagyobb. Habár az egyensúlytalanságok jóval kisebbnek tűnnek, mint 2007-ben, de mivel évek óta nem volt komoly recesszió, ezért nem lenne meglepő, ha eljönne. A piacok mindenesetre azt üzenik, hogy baj van" - írja a szakember. Hozzáteszi: "Ilyenkor mindig segít, ha belegondolunk, hogy mit mondana ebben a helyzetben Gandalf (a Gyűrűk urából)." Gandalf pedig azt mondta: Fussatok, bolondok!

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!