BUX
38240

A piacra nem hat az atom

Bár szombaton megkezdődik az iráni busehri atomerőmű feltöltése fűtőanyaggal, a geopolitikai kockázat ezúttal hidegen hagyja az olajpiacot. A Napi által kérdezett szakemberek szerint jelenleg sokkal inkább a világgazdaság lassulása és a készletadatok alakulása nyom a latban.

Józsa Bernát, 2010. augusztus 18. szerda, 17:02

Úgy tűnik az olaj árfolyamára csak hossz - esetleg lufifújás - idején hatnak a kiélezett közel-keleti helyzet fejleményei. Az elmúlt napok számos iráni bejelentést hoztak: augusztus 21-től megkezdődik a busehri atomerőmű feltöltése fűtőanyaggal (így egy esetleges légicsapásra csak ez előtt nyílna mód, elkerülendő a sugárzó anyag légkörbe kerülését), márciusban a meglévő natanzi mellett újabb urándúsító létesítmény építésébe fognak Kum közelében, illetve egy új törvény értelmében korlátozzák az együttműködést a Nemzetközi Atomenergiaügynökséggel.

Míg korábban az ilyen jellegű hírek - karöltve a nigériai csővezetékek elleni támadásokkal, esetleg izraeli-palesztin villongásokkal - az olaj határidős jegyzésének felszúrásával jártak, jelenleg az árfolyam csökkenő trendjében maradva továbbra is havi mélypontja közelében, 75 dollárnál toporog.

Amíg a részvénypiaci és a gazdasági kilátások kapcsán pesszimisták a befektetők, a piac felülírja az ilyen jellegű híreket - mondta a Napinak Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője. Átmeneti turbulenciát ugyan okozhatna az árfolyamban egy erős hír, például egy izraeli légitámadás az atomerőmű ellen (amire a korábbi fenyegetések ellenére a dolgok jelen állása szerint kicsi az esély). Trendfordulót azonban Gelencsér szerint ez sem hozna magával.

Az elemző szerint az árfolyamra sokkal inkább a gazdasági aktivitás csökkenése kezd lecsapódni. Ennek igen jó indikátora a nagy tengeri teherszállító vállalatok szállítási díjain alapuló Baltic Dry Index elmúlt három havi gyengélkedése, amely az import tevékenység lanyhulását jelzi. Ezt csak tetézik a sorra napvilágot látó vártnál rosszabb fejlett piaci ipari termelési adatok is, így egyelőre a lefelé ható tényezők vannak túlsúlyban.

Egy további fontos tényező az olaj árfolyamának alakulásában a készletadatok alakulása - hívta fel a figyelmet Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője. Kedden ugyanis az iparági szereplők által létrehozott American Petroleum Institute (API) 5,87 millió hordós múlt heti készletnövekedésről számolt be, amely szerdán be is nyomta a szeptemberi fronthónap jegyzését 75 dollár alá.

Szerda délután az amerikai energiaügyi minisztérium kismértékű 0,8 millió hordós heti készletcsökkenésről számolt be, szemben az 1 millió hordós várakozásokkal (a nagyobb készletcsökkenés alapesetben magasabb fogyasztást, azaz nagyobb ipari aktivitást jelez). A prognózishoz képest rosszabb tényadat ellenére azonban felfelé indult a jegyzés és a 73,94-es napi aljhoz képest az adat után 74,50-ig korrigált a szeptemberi határidő. Horváth szerint az iráni fejlemények nem játszanak komolyabb szerepet az olajár alakulásában és hosszabb távon is sokkal inkább a gazdasági aktivitás, a részvénypiaci hangulat, illetve a dollár árfolyamának alakulása a meghatározó. Utóbbi egy esetleges erősödés esetén pedig további nyomást gyakorolhat az energiahordozó árfolyamára.