A Podravka tizede az OTP-é lehet

A zágrábi Podravka élelmiszer-ipari társaság bejelentette, hogy nem kíván élni elővételi jogával saját, 10,65 százalékos részvénycsomagjára, így azt megveheti az OTP Bank.
Korányi G. Tamás, 2010. november 2. kedd, 08:59
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A Horvátországban bankot is birtokló OTP aligha akart eredetileg egy ételízesítő-gyárat a portfóliójába, ám a két évvel ezelőtt a Podravka akkori menedzsmentjével kötött 38 millió eurós hitelszerződés fedezetéül ez a részvénycsomag szolgált. Az ominózus hitel horvát lapértesülések szerint akkoriban összefüggött a Mol INA feletti ellenőrzésszerzésével, amelyet Damir Polancec horvát gazdasági miniszter és a magyar olajcég közötti megállapodás tett lehetővé.

A Podravka - az MTI jelentése szerint - pénteken hozta nyilvánosságra háromnegyed éves tőzsdei gyorsjelentését. A cég árbevétele 2,7 milliárd kuna (100 milliárd forint), a tavalyinál 3 százalékkal kevesebb, eredménye azonban 95 százalékkal nőtt, és elérte a 82 millió kunát (3,1 milliárd forint). Ennek alapján a 38 millió eurós hitel fejében megszerzett Podravka-pakett ára (a háromnegyed évesnél harmadával nagyobb, 15 millió eurós éves profitot feltételezve) 24-es P/E mutatónak felel meg, vagyis nem tűnik kifejezetten olcsónak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK