Továbbra is magas olajárra számít a 2011-es évre az Erste, a Brent átlagos éves árfolyama 110 dollár lehet (jelenleg 112 dollár)  A mai keltezésű közép-európai körképben így a jelentős kitermeléssel rendelkező cégeket favorizlják, így az OMV-t, a Petromot és a Molt, a finomításra fókuszáló cégek profitja viszont továbbra is nyomás alatt maradhat.

Nyugat-Európában jelentős finomítói túlkapacitás alakult ki, és a marzsokban nem is látszik javulás a stagnáló kereslet mellett. A nyugat-európai cégek fokozott kínálati nyomása miatt a közép-európai oljvállalatok integrált finomítói marzsa is visszafogott maradhat, és nem fog jelentősen emelkedni a tavalyi 5-6 dolláros értékhez képest.

Az első félév erős teljesítménye után lassab növekedés, vagy stagnálás lehet jellemző a vegyipari cégeknél, azek profitját főleg a várhatóan magasan stagnáló olajár és a fokozódó etilén-kínálat tarthatja korlátok között.

Az Erste elemzői szerint a Mol és a Petrom amellett, hogy jelentős kitermelési tevékenységük van, még olcsóak is, ezért ezt a két céget vételre ajánlják az elemzők.

Az OMV árfolyamát a líbiai, majd jemeni termeléskiesés, valamint a tőkeemelés okozta részvényhígulás tartotta nyomás alatt. Ezek közül a tőkeemelés sikeresen megvalósult, a másik két tényezőt viszont nehéz előre jelezni. Az Erste a többi olajcég gyenge teljesítménye miatt 44,5-ről 40 euróra csökkentette célárát, de az ajánlás emellett is vétel, mivel a részvény P/E értéke mindössze hatos a 2011-es várható eredménnyel számítva.

Az INA részvényeit eladásról tartásra minősítette föl az Erste, miután a célárat 3100-ról 4500 kunára emelték, annak ellenére, hogy már a jelenlegi 4200 kunás árfolyammal is 18-as P/E-vel forog a papír.

A Mol-t a legjobban kiegyensúlyozott olajvállalatnak tartják, amelyben a kitermelés és finomítás mellett jelentős kiskereskedelmi, gázipari kitettséggel, valamint potenciális erőművi kapacitásokkal. A társaság a legjobb helyzetben van, hogy tovább növelje nyereségét, amelyben a magasan maradó szénhidrogén árak, a növekvő külföldi kitermelés és downstream eszközök növekedése is szerepet játszhat. Emellett kiemelik a Mol erős stratégiai pozícióját Közép-Európában. Az elemzők szerint a kiváló társasággal kapcsolatban a külföldi befektetők eltúlozták a politikai kockázatokat. Az Erste szerint is vannak bizonyos kockázatok, például a különadó fennmaradása vagy az államostott (nyugdíjpénztári) részvények piacra borítása), de ezek nem olyan jelentősek, a részvény pedig olcsó. Mindez egy felhalmozás ajánlást és 27500-as célárat jelent a Mol-részvényekre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!