A kisebbségi részvényesek véleményével szemben ismét a Heineken-csoport érveit fogadta el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, legalábbis ez tűnik ki a tegnap megjelent határozatából. Ebben a 30 napos felfüggesztés lejártával hiánypótlásra szólítja fel a Brau-részvényekre nyilvános ajánlatot tevő, a Heineken-csoporthoz tartozó Brau Immobilien Gmbh-t az ajánlattal kapcsolatban. A PSZÁF elfogadta a Brau-részvények reális, tavaly októberi állapotot tükröző értékének meghatározásánál a Heineken által bemutatott DCF (diszkontált készpénzáramlással számoló) formulát, s nem is kifogásolta érdemben az az által meghatározott, részvényekért fizetendő 16 362 forintos ellenértéket. Az egyetlen érdemi változtatás, amelyet a PSZÁF kér mindössze annyi, hogy a Heineken az euróban meghatározott cégérték forintra való átszámításánál ne a 2002. december 31-i – az elmúlt hat évben a legalacsonyabb – 235,9 forintos euróárfolyamot, hanem az idén július 23-ától október 20-áig terjedő átlagos euróárfolyamot vegye figyelembe. Ez számításaink szerint valamivel 17 100 forint fölé emelné a részvényekért adandó árat. A PSZÁF ezen felül kéri az ajánlattevőt, hogy az ajánlat szövegében részletesen ismertesse a használt DCF képletet. A határozatból nem derül ki, hogy a felügyelet által az értékelés minősítésére felkért „szakértők” érdemi véleménye mi volt az értékeléssel kapcsolatban, az viszont igen, hogy a PSZÁF ezúttal sem vette figyelembe a kisrészvényesek kifogásait. Ezek lényege az volt, hogy a Brau értékelésének csak az egyik metódusa kéne hogy legyen a DCF formula, és más vállalatértékelési mutatókat is figyelembe kellene venni a reális cégérték megállapításához. Az osztrák részvényeseknek tett ajánlatban a Heineken például EV/EBITDA alapú árazást említett, 10,2-es értékkel (ez 24 ezer forint fölötti magyar Brau-árat jelentene) – hívta fel korábban a figyelmet a legnagyobb kisrészvényes Concorde Alapkezelő az ajánlat másfél hónapja történt nyilvánosságra hozatalakor. A 17 000 forint körülire feltornászott árfolyam egyébként nem jelent nagy meglepetést, az egyik napilapban már az előző ajánlat Fővárosi Bíróságon történt elbukása után szivárogtak ki információk erről az ajánlati árról. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke mindenesetre meglehetősen éles szavakkal kritizálta a felügyeleti határozatot. Dióslaki Gábor szerint a határozatból annyi szűrhető le, hogy a felügyelet az ügyben elkövetett hatósági hibákat nem akarja kijavítani, s szerinte még mindig azok irányítanak, akik asszisztáltak a tavalyi 12 806 forintos ajánlat jóváhagyásához. A TEBÉSZ a további lépéseket a végleges és jóváhagyott ajánlat ismeretében dönti el. Erre vélhetően nem kell sokat várni, hiszen a hiánypótlás alapján kijavított új ajánlat megtételére öt napja van a Heineken-csoportnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!