A Rába felkészülten várta a válságot

Az elmúlt évek jelentős hatékonyságnövelő intézkedéseinek köszönhetően felkészülten érte a gazdasági válság a Rábát - mondta el Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.
NAPI Online, 2009. február 24. kedd, 08:00
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A Rába-csoport a múlt év utolsó negyedéve óta gördülő tervezést folytat, ami azt jelenti, hogy a következő három hónap szerződéses állománya alapján tervezi erőforrásai felhasználását. Ha az iparág nem él át újabb jelentős visszaesést, nem kényszerül további munkaidő-csökkentésre. Tavaly szeptember-októberben kezdte meg az erőforrások szűkítését a bérelt munkaerő leépítésével. Így összességében kisebb méretű céggel, hatékonyabb tevékenységgel, csökkenő közvetett költségekkel számol, de üzemi szinten nyereséges maradhat - mondta el Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. Ugyanakkor az európai piacokon a piaci rész bővítését is tervbe vették, amire jó alapot ad az, hogy a válság miatt a Rába-csoport nem veszített el vevőket.
A Rába visszafogja a beruházásokat, de azt a vevőkkel egyeztetve teszi. Elsősorban a futóműüzletágban a legfontosabb kapacitásokra, illetve azokra költ, amelyek termékeit az unió piacaira szánják. A beruházási költségek idén az amortizáció alatt maradnak. A Rába menedzsmentje 2002-2003-ban már átélt egy válságot, de a mostani jelentősen eltér ettől - magyarázta Pintér. A három stratégiai üzletág, valamint a három stratégiai piac megfelelő diverzifikációt jelent. Úgy gondolják, hogy egyes termékek iránt az év második felében már élénkülhet a kereslet.
Pintér szerint nehéz megjósolni, hogy mi várható az exportpiacokon. Amerikából várnak a legkorábban pozitív jeleket, amit az unió hat-kilenc hónapos késéssel követhet, s így 2010 elején élénkülhet ez a piac. A FÁK-országokban más a helyzet: ott az a kérdés, hogy a hatalmas devizatartalékokat miként használják fel, illetve hogy az alacsony nyersanyag- és olajárak miként befolyásolják a piacélénkítési lehetőségeket.

(A Napi Gazdaság főszerkesztője, Korányi Tamás rendelkezik Rába-részvényekkel, munkatársa, Lovas-Romváry András, a Rába Nyrt. felügyelőbizottságának tagja szintén rendelkezik Rába-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK