Az árbevételnél 11,7 százalékos a visszaesés, a profitban - a várakozásoknak megfelelően - közel 60 százalékos. A futómű üzletág jól teljesített az utolsó három hónapban, az alkatrész üzletágnál viszont a már korábban elhangzott figyelmeztetés szerepel a jelentésben: a Suzuki modellváltás miatt az első negyedévben várhatóan visszaesés lesz tapasztalható. Az észak-amerikai piacon a negyedik negyedévben sem lehetett a javulás jeleit érezni, ugyanakkor a Rába szerint a nehézteherautó piacon a készletszintek a felére csökkentek, s ez a jövőbeni javulás esélyeit vetíti előre. A többi piacon jelentős a javulás, a gyenge harmadik negyedév után elsősorban az ázsiai és az európai eladások biztosították a kedvező év végi teljesítményt. A buszösszeszerelés leállításával, a kispesti öntőde eladásával és a motor üzlet gyenge teljesítményével párhuzamosan a hazai eladások mintegy 13 százalékkal csökkentek. Az adott piaci körülmények között a várakozásoknak megfelelő a Rába Rt. tavalyi eredménye - mondta el sajtótájékoztatóján a vállalat vezérigazgatója, Steiner László, aki rámutatott arra is, hogy a tavalyi esztendő több fejleményének pozitív hatása csak később tükröződik majd az eredményekben. A portfóliótisztítás és az ingatlanértékesítés jó ütemben zajlik, ennek folyományaként a második félévben már egy letisztult, a korábbinál jóval hatékonyabb Rábával találkozhatunk - közölte Steiner. Tavaly éven belül október és december között volt legnagyobb - 16,5 milliárd forintos - a társaság árbevétele, és a negyedik negyedévben keletkezett az üzemi eredmény 50, illetve az adózott erdmény 52 százaléka is. A tavalyi utolsó negyedévben a futóműüzletág kiemelkedően magas - 13 százalékos - üzemi eredményszintet ért el. Idén a kínai együttműködésből 1,2 millió dollár bevétel várható, a második negyedévtől egyenlő eloszlásban. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly decemberben ismét megkezdődtek a Deere Co. számára történő futóműszállítások, és idén május végére megvalósulnak a Caterpillar számára gyártandó féltengelyek előállításához szükséges beruházások is. A magyar honvédség gépjárműtenderére a Rába január végén adta be a végleges pályázatát, eredmény a közeljövőben várható - mondta el Steiner.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!