A hír nem jelent jót a Rábának sem, hiszen a győri gépipari cég alkatrész üzletágának egyik legfontosabb vevője közvetve és közvetlenül a Suzuki, az Alkatrész Kft. tavalyi 16,7 milliárd forintos árbevételének tavaly több mint fele származott az esztergomi üzemnek történő értékesítésből (a Suzukinak közvetlenül történő eladások az üzletág bevételeinek 37 százalékát tették ki, a Toyo Seat-en keresztüli közvetett értékesítés nagyjából 23 százalékra rúgott). Az idén brutálisan felfutó Suzuki termelés és a változó termékösszetétel (új Suzuki típusok), miatt nehéz megbecsülni az árbevételre gyakorolt hatását a termeléscsökkentésnek, ráadásul azt sem tudni, hogy pontosan mely típusokból milyen mértékű csökkentésre készülnek Eszetergomban. Ha a tavalyi termékekből és árbevételből indulunk ki, akkor a most bejelentett csökkenés nagyjából 1-1,5 milliárd forint árbevételkiesést jelenthet a tavaly 57,6 milliárd forintos árbevételt elérő Rába számára.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!