A jelek szerint az elmúlt hetek tőzsdei fejleményei nem nagyon hatották meg a Raiffeisen Bank bécsi elemzőit. Negyedéves stratégiájukban továbbra is a részvények felülsúlyozását javasolják a befektetőknek - derül ki a bank közleményéből. Szerintük a fejlett piaci kötvényárfolyamok emelkedhetnek, azonban ez a jegybankok által biztosított likviditás növekedésével fog együtt járni. Az eurózóna részvényei meglátásuk szerint egyszerre fognak nyerni az euró gyengeségéből és az alacsony nyersanyagárakból, s ezért nem változtatnak azok portfóliókba javasolt magas súlyozásán.

Az Egyesült Államokban véleményük szerint a gazdasági növekedés pozitívan fogja befolyásolni a cégek nyereségességét, s ezért az amerikai részvények súlyát is növelték a javasolt portfólió összetételében - derül ki a jelentés összefoglalójából.

A harmadik negyedévet a feltörekvő piacok iránti bizalom erőteljes csökkenése jellemezte. Az eladási nyomás nem csak az olyan piacokat és devizákat érintette, amelyek szoros kapcsolatban állnak a kínai gazdaággal, de azokat is, amelyek képtelen voltak az elmúlt időszakot strukturális gyengeségeik kijavítására felhasználni, vagy komoly politikai bizonytalanság miatt váltak kockázatosabbá.

Úgy gondoljuk, hogy a várt fordulat az amerikai kamatokban továbbra is magasan tartja a befektetők kockázatkerülését a feltörekvő piaci eszközökben. Emiatt csökkentjük az európán kívüli feltörekvő piaci eszközök részesdését néhány százalékponttal. Ezután azonban már nem gondoljuk, hogy további csökkentésekre is sor kerülne, tekintve hogy a jelenlegi alacsony szintek már fellendüléshez vezethetnek - nyilatkozta a Raiffeisen Bank elemzési osztályának vezetője.

A kötvénypiacon szerintük figyelmet érdemelnek a rövidebb lejáratok, s a magas minőségű amerikai kötvényeket és a pénzpiaci befektetéseket tartják jó választásnak. A közép-európai kötvénypiacon is elképzelhető, hogy a hozamok emelkedése lesz tapasztalható, azonban ezt jelentősen tompíthatja az, hogy magasabbak a kamatok és a befektetők várakozásai a devizák erősödésére vonatkozóan - áll a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!