Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,57 százalékos csökkenéssel, 32 388,91 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest - összesítette az adatokat az MTI.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt csökkentek a vezető európai tőzsdeindexek, a BUX azonban többet gyengült, csaknem 1,6 százalékos mínuszban zárt. Ennek oka a Richter jelentős, több mint 4 százalékos esése - mondta Sándor Dávid, a KBC Equitas elemzője az M1-en.

A szakértő szerint a gyógyszercég hétfőn közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentése valamennyivel még jobb is lett a várakozásoknál. A délelőtti sajtótájékoztatón ugyanakkor a menedzsment kissé pesszimista várakozásokat ismertetett az idei évvel kapcsolatban, a tavalyinál gyengébb évet prognosztizálnak, ennek hatására esni kezdett az árfolyam.

A nemzetközi piacok esésével összhangban a többi hazai blue chip is mínuszban fejezte be a kereskedést, de jóval kisebb mértékű volt a csökkenés, mint a Richter-papírok esetében - tette hozzá a szakértó.

A Mol árfolyama 95 forinttal, 0,47 százalékkal 20 300 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 88 forinttal, 0,99 százalékkal 8770 forintra esett, forgalmuk 2,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,58 százalékkal 511 forintra gyengült, forgalma 442,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 269 forinttal, 4,18 százalékkal 6161 forintra csökkent, a részvények forgalma 5,7 milliárd forintot ért el.

Veszteséges zárás Európában

Vegyes kezdésből jókora veszteségbe csúsztak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek - írja az MTI. Az európai kereskedési idő végén a pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,59 százalék, az FTSE Eurofirst 300 0,56 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,11 százalékkal gyengült.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedés befejeztével a londoni FTSE-100 index 0,26 százalékkal, a frankfurti DAX index 1,14 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,94 százalékkal csökkent. Madridban az IBEX-30 index 1,19 százalékkal, Milánóban az FTSE MIB index 2,08 százalékkal csökkent hétfőn.

Az autóipari részvények a leggyengébben szereplők között voltak hétfőn az európai autóeladások januári növekedését mutató adatok ellenére is. Ágazati indexük több mint egy százalékkal csökkent. A Volkswagen részvénye két százalékkal gyengült a dízelbotrány miatt Luxembourgban ellene indított eljárás miatt.

Fontosabb makrogazdasági adatok híján az árfolyamok hétfői gyengülését a Franciaországban és az Egyesült Államokban fokozódó politikai instabilitásnak tulajdonították piaci elemzők. Az euró árfolyamának hétfői gyengülését is a franciaországi választások kimenetelével szembeni aggodalmakra vezették vissza.

Az eurót 0,43 százalékkal jegyezték gyengébben a hétfői záráskor 1,0737 dolláron. A múlt héten az eurót 1,08 dollár felett két havi csúcsot érintett.

Hétfőn az euró jegyzése 1,0704 dollárnál is járt Mario Draghi, az EKB elnökének az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt a mennyiségi monetáris lazítás szükség szerinti folytatására tett kijelentését követően.

Az olaj ára csökkent hétfőn, mivel az amerikai nyersolajkészletek növekedése és a termelő kutak számának az emelkedése ellentételezte a piacon az OPEC termeléskorlátozásának a túlkínálat csökkentésére gyakorolt hatását. A Brent nyersolaj ára 1,14 százalékkal hordónként 56,16 dollárra, a WTI nyersolaj ára 0,85 százalékkal 53,37 dollárra csökkent.

Az arany ára emelkedett és tizenegy heti csúcs közelében jár. Az európai kereskedés végén a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,81 százalékkal alacsonyabban 1230,00 dolláron állt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!