A Richter húzta le a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 282,15 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 17 471,84 ponton zárt szerdán.
MTI-Eco, 2014. március 5. szerda, 18:09
Fotó: Napi.hu

A részvénypiac forgalma 12,8 milliárd forint volt, a vezető részvények közül egyedül az OTP részvények ára erősödött az előző napi záráshoz képest. A szakértők a vezető részvények közül a Richtert emelték ki, a papírok árfolyama közel 6 százalékkal esett a nap folyamán.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője kiemelte: a nap vesztese egyértelműen a Richter volt, a vezérigazgató által kiadott profitfigyelmeztetés szerint a társaság nyeresége az ukrajnai helyzet, és a gyenge rubel hatására meg fog feleződni. A Richter esése a nap "vaskos negatív meglepetése volt" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel szemben erős volt az OTP, a Magyar Telekom árfolyama pedig nem változott.

Véleménye szerint a befektetők zárták a pozícióikat annak a hírnek a hatására, miszerint Ukrajnának az Európai Unió komoly pénzügyi segítséget ígért. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán közölte, hogy az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót - 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást - nyújt, emellett Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB) és az EBRD-től.

A veeztő elemző megjegyezte azt is, hogy érdemi hír a Mollal kapcsolatban nem látott napvilágot, a csökkenés inkább az elmúlt napok emelkedése utáni profitrealizálás eredménye.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese elmondta: biztatóak voltak a szerdai tendenciák a budapesti börzén, csak a nap végére esett vissza a BUX, szerinte is a befektetői profitrealizálás miatt. A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek látszik - tette hozzá.

Piacmozgató hatása lehet a szakértő szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és amerikai kollégája, John Kerry párizsi találkozójának, addig inkább kivárnak a befektetők. A kedvező makroadatok miatt a forint árfolyama erősödni tudott - mondta.

A Mol 135 forinttal, 1,01 százalékkal 13 205 forintra csökkent, 948,5 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 16 forinttal, 0,40 százalékkal 4036 forintra erősödött, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 330 forintot ért, forgalma 519,1 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 235 forinttal, 5,96 százalékkal 3710 forintra esett, a részvények forgalma 4,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1544,98 ponton zárt szerdán, ez 3,41 pontos, 0,22 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK