Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,38 százalékos emelkedéssel zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 6,3 milliárd forint volt.

Jól teljesített a magyar tőzsde, a Magyar Telekomon kívül valamennyi nagyobb papír enyhe többlettel tudott zárni. A magyar tőzsde 6,3 milliárd forintos forgalma nem volt különösebben "acélos", a befektetők az Európai Központi Bank, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikájával kapcsolatos heti bejelentésre várnak - mondta Czinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1-en.

A délelőtti kereskedés nehezen indult, alapvetően az olajár körüli hírek, bizonytalanságok befolyásolták a kereskedést - mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. A két nagy olajkitermelő állam, Irán és a Szaúd-Arábia üzletemberei nem tudtak megállapodni az olajár körüli vitákban, ez elbizonytalanította a befektetőket. Április 17-én lesz majd az olajkitermelők katari találkozója, ahol elvileg az olaj-kitermelési kvótákról, a kitermelés csökkentéséről kellene megállapodniuk - tette hozzá.

A kora délutáni órákban megfordult a trend, a német tőzsdeindex, a DAX végül is enyhe emelkedéssel zárt, és a feltörekvő piacok tőzsdéi magukra találtak, a BÉT is pozitív tartományban fejezte be a kereskedést. A Richter vezette a BÉT-en az emelkedést, az Equilornál azt gondoljuk, van tér még felfelé a papír árfolyamában - mondta Kiss Mónika.

A Mol 35 forinttal, 0,21 százalékkal 16 390 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 26 forinttal, 0,38 százalékkal 6946 forintra nőtt, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 459 forintot ért, forgalma 350,9 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 41 forinttal, 0,75 százalékkal 5499 forintra emelkedett, a részvények forgalma 721,4 millió forintot ért el.

Erősödéssel zárt Nyugat-Európa

Erősödtek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn, a kezdeti egyhavi mélypont után. Hétfőn különösen a biztonságos befektetésnek tartott részvényeket vásárolták a befektetők és ezeknek hajtották fel az árfolyamát.

A nap egyértelmű vesztesei a távközlési papírok voltak, miután nyilvánosságra került: összeomlottak a tárgyalások arról, hogy a francia állami irányítás alatt álló Orange 10 milliárd euróért megveszi a Bouygues távközlési részlegét. A készpénzzel és részvényekkel finanszírozott ügylet keretében a Bouygues 15 százalékos részesedést szerzett volna az Orange cégben.

Az Orange árfolyama 6,17 százalékkal, a Bouygues részvényára 13,45 százalékkal esett a párizsi értéktőzsdén.

A STOXX Europe 600 távközlési mutató 1,18 százalék csökkenéssel csaknem egy hónapja legalacsonyabb szintre gyengült.

A londoni FTSE-100 index 0,30 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,28 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,53 százalékkal erősödött hétfőn.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 0,38 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,13 százalékkal zárt a pénteki záróérték fölött.

Európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 48 cent (1,24 százalék) csökkenéssel 38,19 dolláron állt. Ugyanekkor az euró 1,1384 dollárra gyengült a hajnali 1,1393 dollárról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!