BUX
38240

A román kárpótlási papírokra áhítozik a bécsi tőzsde

A bécsi tőzsde is versenybe száll a román kárpótlási papírokért.

Túrós-Bense Levente, 2011. augusztus 25. csütörtök, 19:05

A bécsi börze képviselői arról próbálják meggyőzni a román kárpótlási alapot (Fondul Proprietatea) menedzselő Franklin Templetont (FTI), hogy Varsó helyett az osztrák fővárosban listázzák az alapot. A román részvények helye Bukarestben van, ám ha kárpótlási alap menedzserei szükségesnek tartanak egy másodlagos listázást is, Bécs jobb választás lenne, mint Varsó - nyilatkozta az osztrák tőzsdevezér Michael Buhl. Hozzátette: a kárpótlási papírok iránt Bukarestben az árfolyamkockázat miatt csekély az érdeklődés, ez a veszély Bécsben - mivel euróban folyna a kereskedés - minimalizálódna.

A másik érv mely Bécs mellett szól, hogy míg a lengyel befektetési alapok mindössze 120 milliárd eurós aktívákkal rendelkeznek, addig az osztrák alapok aktívái 200 milliárd eurót összesítnek. A lengyel nyugdíjalapok befektetési ereje meredeken csökken, miután a tagok egyre kevesebbet utalnak havonta. Érdemes figyelembe venni emellett azt is, hogy Varsóban az intézményi pozíciók mindössze 30 százaléka van külföldiek kezében, miközben Bécsben ez az arány meghaladja a 85 százalékot is - tette hozzá Buhl.

Az FTI július elején jelentette be, hogy közel félévnyi piackutatás után a varsói tőzsdén tervezi másodlagosan listázni a kárpótlási alapot. A több mint négymilliárd eurót meghaladó aktívákkal bíró FP 13 milliárd, nominálisan egy lejt érő papírját 0,64 lejes áron januárban dobták piacra a bukaresti tőzsdén (BVB), az alap listázásától remélt robbanásszerű likviditásnövekedés és tőzsdei fellendülés azonban elmaradt. Az árfolyam ugyanis meredek lejtőre került, és a kezdeti rekordmértékű, napi 50 millió eurót meghaladó forgalom ma ennek töredékére csökkent.

A csütörtöki 0,4536 lejes árfolyamon számolva az FP tőzsdei kapitalizációja nem éri el a 1,5 milliárd eurót. Tőzsdei értéke alapján az FP Varsóban bekerül a 15 legjelentősebb vállalat közé, ezért itt inkább szem előtt lesz, mint például Londonban vagy Bécsben − indokolta a vezetőség döntését korábban Greg Konieczky, a FP-t menedzselő csapat vezetője.

A tervezett másodlagos listázás során várhatóan a FP részvényeinek 10 százalékát dobják majd piacra, a helyszínről várhatóan a szeptemberi közgyűlésen születhet végső döntés.