Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Pénteken a románok verték ki a biztosítékot a devizapiacokon, miután az alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek minősítette a Nemzetközi Valutaalap által jóváhagyott megszorító intézkedéseket. A hír hatására a régiós devizák árfolyamai elszálltak, leginkább a román lei gyengült. A román deviza közel egy százalékkal gyengült az euróval szemben, késő délután 4,2735 körül mozgott az euró/lei kurzusa.

Az euró/forint árfolyama 286 fölé ugrott a romániai események hírére, de később, ahogy elcsendesedtek az események - a lei kivételével - a forint, a zloty és a cseh korona is korrigálni tudott.

A magyar deviza esetében az erősödés külföldi hegde fundok vásárlásának volt köszönhető - vélekedett a Napinak Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője. A fedezeti alapoknál most fél éves pozícióátrendezés van napirenden - jegyezte meg Kolba.


Bár Amerikából is vegyes hírek érkeztek - a pénzügyi reform a törvényhozásban a finisbe érkezett, a vártnál rosszabb eredményt hozott az USA első negyedéves GDP-adatának felölvizsgálata, de meglepően magas fogyasztói bizalomról tanúskodott a Michigani Egyetem hangulatfelmérése -, ezek pénteken nem mutatkoztak meg az árfolyammozgásokban.


Késő délután az eurót 285,30 forinton, a dollárt pedig 232,10 forinton jegyezték 1,2293 euró/dollár árfolyam mellett.

A svájci frank pénteken tovább erősödött az euróval szemben: nap közben az alpesi deviza ismét elérte az 1,3465-ös történelmi csúcsát az euróval szemben, amiről 1,3480-ra gyengült vissza késő délutánra. Annak ellenére, hogy a frank átvitte az 1,35-ös támaszt, Kolba szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a svájci nemzeti bank interveniálna. A svájci frankot késő délután 211,50 forinton jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!