Bár az első alkalommal munkanélküli ellátásért jelentkező amerikaiak száma a várt csökkenés helyett egyenesen bővült az előző héten, a négyhetes mozgó átlag 15 hónapos mélypontra jutott, és a jelek szerint a befektetők inkább a jelentés ezen pontjára koncentráltak.

Egyértelműen pozitív üzenetet adott ugyanakkor a kereskedelmi mérlegadat, amely októberben 7,6 százalékkal csökkenő hiányt mutatott, miközben az import - vagyis a belső fogyasztás - is kis mértékben nőtt. A kedvező számokat részben a dollár gyengélkedése magyarázza, amely az exporttevékenységet jövedelmezőbbé tette.

A hírek elsősorban a fogyasztói szektorban hozták meg a vásárlási kedvet, az ágazat közel másfél százalékkal erősített az S&P 500 kosarában. Az amerikai gazdaság zömét adó kereskedelemről pénteken még pontosabb képet kaphatunk, miután magyar idő szerint délután fél háromkor a novemberi értékesítési adatokat közlik az Államokban.

Az olaj jegyzése továbbra is gyengélkedik, és két hónapos mélypontot jelentő 70 dollár alatti szinteken is megfordult New Yorkban. Közben a dollár valamelyest erősödött az euróval és a jennel szemben.

A papírok között ki lehet emelni a Coca-Colát, amelynek jegyzése 19 havi csúcsra emelkedett, köszönhetően a Costco bejelentésének, miszerint a nagykereskedelmi társaság folytatni fogja az üdítőgyártó termékeinek raktárépítését.

Ugyancsak figyelmet érdemel a Walt Disney, amely szintén 15 hónapos rekordra drágult a Sanford C. Bernstein becslésére, amely felfelé módosította a 2010-es évre vonatkozó részvény-visszavásárlási prognózisát. Az Oracle árfolyama pedig azután kapott lendületet, hogy a Goldman javított árbevételi becslésén.

A bizonytalanságot az is jelzi azonban, hogy a bankok papírjai zömükben olcsóbbak lettek, az S&P szektorai között a legnagyobbat a pénzintézetek veszítették árfolyamukból. A Wells Fargo élen járt az esésben, miután a Prudential Financial gyakorlatilag azt közölte, hogy azon nyomban igyekszik majd megszabadulni a bank mintegy 5 milliárd dollárnyi részvényétől, amint egy 2003-as, a Wachoviával kötött alku részeként megkapja azokat.

A bankszektorral kapcsolatos fejlemény volt, hogy a Deutsche Bank megerősítette a Citigroup papírjaira vonatkozó vételi ajánlását, és elemzői kommentek szerint az állami támogatás visszafizetése érdekében tervezett tőkeemlés jó hatással lenne a bank eredményeire. Tim Geithner pénzügyminiszter pedig azt mondta a kongresszusban, nem valószínű, hogy további állami befektetések érkeznek az AIG-hez, a General Motorshoz, valamint a Chryslerhez.

A Dow 0,7, a Nasdaq 0,3, az S&P 500 index pedig 0,6 százalékkal zárt magasabban, mint szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!