Csaknem 200 pontot esett a DAX, majd mínusz 150 pontig korrigált. A BMW, a Daimler és a Volkswagen árfolyama már több mint 3 százalékot esett, de ütik a német bankpapírokat is (Deutsche Bank mínusz 3,6 százalék, Commerzbank mínusz 2,6 százalék).

Az esés oka egyértelműen a vártnál jóval gyengébb amerikai munkaerő-piaci adat volt, erre a vezető amerikai részvényindexek 0,6-0,9 százalékot estek.

A vártnál jóval kevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, emiatt a befektetők a korábbinál jóval kisebb valószínűséget adnak egy amerikai kamatemelésnek, erre gyengült a dollár (a dollár 1,5 százalékot gyengült az euróval szemben, míg a dollár-forint árfolyam 280-ról a 276-os szintig zuhant). Nagyot ugrott a dollárban jegyzett nyersanyagok ára is.

A londoni Markit végleges adatai szerint májusban 51,3 pontra csökkent az amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) szezonálisan kiigazított értéke az áprilisi 52,8 pontról. A végleges érték valamivel jobb az előzetes és az elemzők által is várt 51,2 pontnál, de messze elmarad a válság utáni 55,6 pontos átlagtól.

A magyar részvények is valamelyest veszítettek értékükből a gyenge amerikai adat megjelenésére. Háromnegyed ötkor az OTP mínusz 0,3 százaléknál, a Richter mínusz 1,3 százaléknál, a Magyar Telekom mínusz 1,1 százaléknál állt, a Mol viszont plusz 0,25 százalékon van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!