A DJIA 0,82, az S&P 500 0,9, míg a Nasdaq 0,94 százalékos mínusszal zárta a mai kereskedést. A tőzsdemutatók vegyesen indítottak, de nem sokkal később már mindegyik vezető index a hétfői záró érték alá került részben a napközben ismertetett több, csalódást okozó negyedéves amerikai vállalati eredményre, továbbá az euróövezetből érkező újabb kedvezőtlen hírekre reagálva.

A DJIA indexében a legnagyobb, 5 százalék körüli veszteségen a Cisco Systems állt, miután a hálózati berendezésgyártó újabb elbocsátásokat jelentett be. A UPS, a gyorspostai logisztikai szolgáltatások területén piacvezető amerikai cég részvényára is mintegy 5 százalékkal csökkent, mert a cég előzőleg 4 százalékkal rontotta idei nyereség-előrejelzését. A DuPont második negyedévi adózott eredménye 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a gyengébb európai és ázsiai üzletmenetre. A vegyipari cég árfolyama csaknem két százalékkal esett kedd estére.

Eladásra késztette a befektetőket az is, hogy az amerikai jegybank (Fed) richmondi körzetének júliusi feldolgozóipari mutatója zsugorodást jelzett, miután a múlt héten a New York-i és a philadelphiai feldolgozóipari index is csökkent.

Miután hétfőn történelmi csúcsra emelkedett az irányadó, tízéves spanyol kötvényhozam, felerősödött az a várakozás, hogy az euróövezet negyedik legnagyobb gazdasága is nemzetközi mentőcsomagra szorul. Kedden a kötvényhozam további 0,1 százalékponttal 7,53 százalékra nőtt.

Az is szerepet játszott a New York-i tőzsdemutatók gyengülésében, hogy a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország lehetséges legjobb, AAA szintű kormánykötvény-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service. A hitelminősítő az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára és más valutauniós tagállamok kényszerű külső megsegítésének ugyancsak növekvő lehetőségére hivatkozott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!