BUX
38971

A Rosznyefty visszatér az orosz kötvénypiacra

A Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajipari cég két év szünet után újra kötvényt bocsát ki az orosz piacon - jelentette be a vállalat csütörtökön.

MTI, 2016. november 24. csütörtök, 17:42

A világ legnagyobb nyilvánosan működő olajtársasága azt közölte, hogy 1,071 milliárd rubel (16,6 milliárd dollár) értékben tervez adósságpapírokat piacra dobni. A pénzt külföldi tervek megvalósítására, illetve fennálló adósságának az újrafinanszírozására költené. A Rosznyefty-kötvények 10 éves lejáratúak lesznek. A cég közleményében az nem szerepelt, hogy mikor tervezik a kötvénykibocsátást, és hogy milyen ütemezésben.

A Rosznyefty 2014 decemberében 625 milliárd rubel értékben bocsátott ki kötvényeket hazai piacon. Akkor ez egyfajta pánikot okozott az orosz pénzpiacon, mert szárnyra kelt a hír, hogy a kötvény ellenértékét a Rosznyefty devizavásárlásra költi. A cég azonban ezt cáfolta. A Rosznyefty 2015 januárjában további 400 milliárd rubel értékű kötvényt helyezett el az orosz piacon, ahol azóta nem vett részt kibocsátóként. A Rosznyefty külföldön csak nagyon korlátozottan juthat forrásokhoz a Krím annektálása miatt Oroszországot sújtó nyugati szankciók miatt.