A svájci jegybank irányadó kamatlába mínusz 0,25 százalék és mínusz 1,25 százalék közötti sávban ingadozhat, a látra szóló betétek kamata pedig mínusz 0,75 százalékon áll.

A Berner Zeitung című napilapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatban Fritz Zurbrügg jelezte, hogy a negatív kamatok mindaddig érvényben maradnak, amíg szükség van rájuk. Az esetleges változás több tényezőtől függ, ideértve az amerikai és az európai gazdaság fejleményeit, csakúgy mint a görög adósságválság kimenetelét.

A svájci nemzeti bank január 15-én váratlanul törölte el a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is.

Fritz Zurbrügg megismételte, hogy a frank továbbra is túlértékelt, de a svájci jegybank várakozásai szerint idővel gyengülni fog az euróhoz képest. Hozzátette, hogy az SNB szoros figyelemmel követi a frank árfolyamának alakulását több más devizával szemben is.

"A frank árfolyama különböző külső tényezőktől függ, például attól, hogy mi történik az euróövezetben vagy Görögországban, emellett a geopolitikai kockázatok és a nagyobb országok monetáris eseményei is meghatározóak" - mondta Zurbrügg.

Az erősebb frank megdrágítja a svájci exportot a kulcsfontosságú euróövezeti piacon, az első negyedévi adatok már egyértelműen mutatják is a lassulást. Az SNB 2 százalékról 1 százalékra mérsékelte a svájci gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a csökkenő export lassító hatása miatt. Az erősebb frank olcsóbbá teszi az importot, ami viszont negatív tartományba taszította a fogyasztói árindexet az utóbbi hónapokban.

A svájci statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint márciusban reálértéken 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg havi alapon, szezonális kiigazítással, 0,7 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!