Az elmúlt hetek amerikai korrekciója nem hagyta érintetlenül az európai részvénypiacokat sem, komoly esések zajlottak le a vezető európai tőzsdéken is. A 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényét tömörítő Stoxx 600-as részvényindex értéke január végi csúcsa óta 9,1 százalékkal esett. A vezető német részvényindex, a DAX csaknem 12 százalékot zuhant ugyanebben az időszakban.

Bár a Wall Street-en honos terminológia szerint tízszázalékos esés még csak korrekció, s a korábbi csúcshoz képest 20 százalékos éresést nevezhetünk medvepiacnak, azonban a most elért árfolyamszintek mindkét mutatónál döntő fontosságúnak tekinthetők, legalábbis technikai szempontból.

A jelenlegi árfolyamszintek környékén húzódnak ugyanis azok a támaszok, amelyeket az indexek felfelé menet közben kiépítettek, és amelyek ha letörnének, az már technikai szempontból a hosszabb ideje tartó felfelé tartó trend végét és egy új, lefelé tartó trend kezdetét jelentenék.

E technikai szempontból fontos támaszszinteket az alábbiak jellemzik. Ezek azok a mélypontok a grafikonon, ahonnan a felfelé menet során az adott árfolyam el tudott rugaszkodni, s egy legalább 10-15 százalékos emelkedést követően új csúcsra tudott emelkedni. A legáltalánosabban használt háromszázalékos szűrőt használva ez azt jelenti, hogy az új csúcson az árfolyam legalább három százalékkal magasabbra jutott, mint a korábbi csúcs értéke.

Ezen felül érvényes rájuk a háromnapos szabály, azaz volt három olyan kereskedési nap a mélypontot megelőzően, amikor az adott termék árfolyama egymás után a mélypont napján bejárt ársáv felett tartózkodott. És persze fontos, hogy egy ilyen mélypont egy korábbi csúcsot követően alakuljon ki, amelyre szintén érvényes ez a háromnapos szabály.

A Stoxx 600-as index grafikonján az utolsó ilyen mélypont tavaly április 19-én alakult 376,23 pontnál. Ez erős támasz - ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az augusztusi korrekcióban nem sikerült az index értékének lefelé 3 százalékot meghaladó mértékben áttörni lefelé a szintet, s innen indulva újra csúcsára emelkedett. Az index értéke jelenleg 368,8 pont körül jár, ami már közel van a 3 százalékos szűrőt használva adódó 364,94 pontos értékhez. Ha ez utóbbi alá esik az index, akkor vége az európai bikapiacnak. Mivel ez a zóna erős támaszként funkcionál ez egyben azt is jelenti, hogy ha valaki hisz a felfelé tartó trend folytatódásában, akkor ezeken a szinteken lehet érdemes vételekkel beszállni az európai részvényekbe.

A Stoxx 600 index
Kép: wsj.com

A DAX index esetében hasonló logika alapján a tavaly augusztus végi, 11 868,8 pontos szint jelenti az utolsó fontos mélypontot. Ezt 3 százalékkal alulmúló indexérték esetében, azaz 11 512 pontnál lehetne azt állítani, hogy véget ért a német tőzsdén a felfelé tartó trend. A mutató jelenleg 11 900 pont felett jár.

A DAX index
Kép: www.markers.hu

Egy ilyen típusú befektetési stratégia esetén fontos megjegyezni, hogy az adott index értékének normális kereskedési időben beállított értékeire vonatkozik. Sok indexnél ugyanis - ilyen a DAX és a Stoxx 600-as is - az indexre vonatkozó derivatív termékekkel, CFD-kel, indexhatáridővel akkor is folyik a kereskedés, amikor a részvényindexet a normál tőzsdei kereskedés árfolyamaiból nem lehet kiszámolni. Ezeket a kulcsszintek meghatározásánál nem kell figyelembe venni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!