Pár héttel ezelőtt mintegy nyolc százalékkal esett a földgáz ára pár percen belül, és egy New Yorki hedge fund-menedzser azonnal a számítógépéhez rohant és vásárolni kezdett - írja a Handelsblatt. Teljesen biztos volt ugyanis benne, hogy egy automatikus kereskedési program bolondult meg. Mások is így gondolhatták, és az árfolyam gyorsan vissza is állt a korábbi szintre.

A 2010-es híres flash crash óta, amikor az automatikus kereskedési rendszerek hirtelen komoly átmeneti árzuhanást okoztak, a hasonló megmagyarázhatatlan kilengések egyre gyakoribbak. Ezek a high frequency trading (hft) számlájára írhatók, ahol számítógépes programok bonyolult algoritmusok alapján akár milliszekundumok alatt is reagálva igyekeznek kihasználni a legkisebb árfolyamváltozásokat is. Becslések szerint már az USA részvényforgalmának már nagyjából a fele így zajlik.

A nyersanyagpiacon is egyre gyakoribb az eredetileg a devizapiacokra kifejlesztett hft jelenléte, becslések szerint manapság az energiahatáridők forgalmának 15 százalékáért felelősek. A tőzsdeüzemeltetők tutadában vannak a problémának, Jeffrey Sprecher, az Intercontinental Exchange vezetője szerint már dolgoznak a nemkívánatos áringadozások kiküszöbölésén - de úgy, hogy ezzel ne veszélyeztessék a hft előnyeit, a magas forgalmat és a magas bevételeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!