Az orosz Szberbank szóvivője hétfőn este cáfolta az Interfax hírügynökség délelőtt meg nem nevezett forrásra hivatkozó hírét, miszerint szándékai között szerepel hosszabb távon a magyar OTP, vagy az osztrák Raiffeisen bank megvásárlása - jelentette az MTI.

Irina Kibina, a Szberbank kommunikációs igazgatóságának vezetője a hétfő esti órákban kijelentette: nem felel meg a valóságnak, hogy a Szberbank tervei között szerepelne az OTP, vagy az osztrák Raiffeisen megvásárlása.

Amint arról beszámoltunk, az Interfax meg nem nevezett forrása azt mondta: a Szerbank vásárolni szándékozik egy kiterjedt hálózattal és leánybankokkal rendelkező kelet-európai bankot, s erre a célra az OTP, vagy a Raiffeisen jön számításba, de jelenleg erre nincs pénz.

A nagy hálózattal bíró kelet-európai bank vásárlása szerepel a Szberbank stratégiai tervei között, de a vásárláson kívül szó lehet stratégiai szövetségről, vagy 25 százalékos részvénycseréről is - mondta az illető.

Egyelőre azonban erre nincs pénz, mivel a Szberbank - a legnagyobb orosz bank - jelenleg, a válság körülményei között nem tud pénzt elvonni az orosz bankok hitelezésétől, és most nem valósíthatja meg külföldi vásárlási terveit a gazdaságon kívüli megfontolások miatt sem, annak ellenére, hogy a válság enyhülésével emelkedni fognak az árak - mondta az illető.

Vlagyimir Putyin kormányfő két hete a kormányülésen utolsó figyelmeztetést intézett azokhoz az orosz bankokhoz, amelyekre a hitelválság enyhítésére szánt állami milliárdokat bízták: a pénzt nem válthatják valutára és külföldön nem fektethetik be, illetve nem helyezhetik el bankokban.

Az Interfax forrása azonban az elmondottakhoz hozzátette: a terv megvalósítását a Szberbank az Európai Unióba vezető kiskapunak tekinti.

Az Interfax egy másik forrása szerint a Szberbank már konzultánst is választott, s ez - a Morgan Stanley - az illető értesülései szerint már el is kezdte az OTP-papírok vásárlását a Szberbank megbízásából.

A Szberbank illetékesei már tavasszal is említettek ilyen terveket, s az illetékes testület október végén hagyta jóvá a bank 2014-ig szóló fejlesztési terveit. A Szberbank főrészvényese az Orosz Bank, amely 57,6 százalékot tart. Az idei év első 9 hónapja alapján a Szberbank vagyonát tekintve az első helyen áll, tőkésítettsége 14,4 milliárd euró.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!