BUX
38650

A szebb számok sem érnek sokat az E-Starnal

Utoljára tett közzé havi jelentést a csődvédelem alá került társaság.

Deák Bálint, 2013. január 11. péntek, 11:19

Tavaly decemberben 4,6 millió euró árbevételt könyvelt el az E-Star, míg a bruttó fedezet 1,6 millió eurót, az EBITDA 791 ezer eurót ért el. Az árbevétel 21 százalékkal emelkedett, míg az EBITDA 31 százalékkal nőtt.  Ugyanakkor vélhetően a kötvényvásárások miatt a készpénzállomány így is 4 százalékkal 2,5 millió euróra csökkent decemberben.

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy a cég a havi helyzetjelentésekben nem kalkulál semmilyen értékvesztéssel, céltartalékolással, így a közölt számok lefelé módosulhatnak. A december havi számok amiért mégis igazán érdekesek, hogy ezek már egyértelműen mutatják az egyes országok teljesítményét a téli erősebbnek számító időszakban. Magyarországon ugyanis a tevékenység jelentősen visszaszorult egyrészt a felmondott önkormányzati szerződések, másrészt vélhetően annak betudhatóan, hogy a Raiffeisen felmondott hitelei mögött álló magyar projektek is kieshettek.

Így talán nem is csoda, hogy az árbevétel csupán 421 ezer eurót tett ki a hazai operációban. Ugyanakkor pozitív, hogy legalább pluszos volt az EBITDA mégpedig 184 ezer euróval. A húzó erő viszont már egyértelműen a lengyel leányvállalat lett, ahol az árbevétel 17 százalékkal  3,8 millió euróra nőtt, és az EBITDA 36 százalékkal 565 ezer euróra nőtt. A cég ugyanakkor közölte, hogy a jövőben nem teszi közzé szokásos havi jelentését, ez ugyanis valószínűleg elvesztette igazi jelentőségét a csődvédelem elindulásával.