Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

- Bevételnövekedésről és a nettó eredmény szintjén is javulásról számolt be a Microsoft a második negyedévben, az elemzői várakozásokhoz képest azonban csalódást okozott.
- A negyedévben 900 millió dolláros költséggel nézett szembe a Microsoft készletátértékelések miatt, amit elsősorban a Surface táblagépek árának csökkentése okozott.
- A Windows-divízió volt az egyetlen üzletág, ahol nem tudott bevételnövekedést elérni a cég.


A PC-piac gyengélkedése miatt szenved a Microsoft

Negyedévek óta a személyi számítógépek piacának gyengélkedésétől szenved a Microsoft, ami a második negyedévben is nyomást gyakorolt az eredményekre. A PC-eladások folyamatosan csökkennek a világban, köszönhetően a táblagépek elterjedésének, amelyek konkurenciát jelentenek a laptopoknak, a notebookoknak, a netbookok piacát pedig szinte teljesen kivégezték. A Microsoft későn szállt be a mobil harcba, hiszen a tavalyi év végéig kellett egy olyan operációs rendszerre várni, amelyik már az érintőképernyős eszközökre van optimalizálva. Saját táblagépet is piacra dobott a Microsoft, de a legutóbbi hírek már arról szóltak, hogy a gyenge kereslet miatt a Surface árainak jelentős csökkentéséről döntött a cég.

A bevételek szintjén növekedésről számolt be a társaság az előző év azonos időszakához viszonyítva, viszont az elemzői konszenzustól elmaradt: a várt 20,7 milliárd dollár helyett 19,9 milliárd dolláros bevétellel zárta az időszakot.

Nagy csalódást okozott a profit

A befektetők nagy csalódottsággal fogadták a hírt, az árfolyam 6% feletti zuhanást mutatott a zárás utáni kereskedésben.  A nettó eredmény szintjén azonban a 2012 második negyedévi 492 millió dolláros veszteséghez képest javulást ért el az amerikai szoftveróriás, hiszen 4,97 milliárd dolláros nettó profitot könyvelt el. Az eredményeket 900 millió dollárral rontották készletátértékelések, elsősorban a Surface táblagép árának csökkentése miatt. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve részvényenként 52 centes nyereséget ért el a Microsoft a második negyedévben, ami nagy csalódást okozott, hiszen az elemzők 75 centes nyereségre számítottak.

Az eredményeket bemutató konferenciahíváson a Microsoft pénzügyi igazgatója, Amy Hood közölte, hogy a PC-piac gyengélkedése miatt szenved a Windows-üzletág, amelynél jelenleg az átmenet időszaka tart a "modern korszakba". Hozzátette, hogy a vállalatok felől továbbra is erős keresletet tapasztal, csakúgy, mint a cloud-szolgáltatások piacán. A Windows-divízió bevételei 6%-kal emelkedtek a negyedévben év/év alapon, viszont ha a Windows-frissítések kapcsán elkönyvelt halasztott bevételektől tisztítjuk a számokat, akkor 6%-kal csökkent a bevétel. Az üzleti divízió, amely az Office bevételeit is tartalmazza, 14%-os bevételnövekedést könyvet el, a szerverek üzletág bevételei 9%-kal növekedtek, a szórakoztatási divízió 8%-os, az online szolgáltatások pedig 9%-os növekedésről számoltak be.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!