A kormánybiztos szerint a közös tőkemegfelelés nagy előrelépés, ami a széttagolt takarékszövetkezeti rendszerben nem volt, és ezzel megvalósul az egyetemes felelősség, így az ügyfelek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Az integráció menetrendjéről Vojnits Tamás elmondta, hogy elsőként az Integrációs Szervezetnek kell felállnia; ennek vezetését az első időszakban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosítja. Az szervezeten keresztül az egyes a takarék- és hitelszövetkezetek is beleszólhatnak az integráció szabályainak kialakításába - emelte ki a kormánybiztos.

Hozzáfűzte: az Integrációs Szervezetnek a kezdeti, átmeneti időszakban az átmenet menedzselése lesz a feladata. A központi banki, ernyőbanki feladatokat a TakarékBank látja majd el; a bankot erre alkalmassá kell tenni, és új alapszabályt kell elfogadni. Ezzel párhuzamosan elkezdődik majd a szektor egészének átvilágítása is - ismertette Vojnits Tamás.

Mindezek ismeretében és a megfelelő szabályzatok elfogadása után a teljes takarékszövetkezeti szektor, az Integrációs Szervezet és a TakarékBank egyetemleges felelőssége is beáll a kötelezettségeik vonatkozásában. További egységesítésre is kell számítani, elsősorban a marketing és az informatika területén, "de ezek majd a következő évek feladatai lesznek" - fogalmazott.

Vojnits Tamás kiemelte, hogy a kormány több mint 50 takarékszövetkezeti vezetővel egyeztetett, de tárgyalt az intézményvédelmi alapok, és az érdekvédelmi szervezetek vezetőivel is.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan használják fel a takarékszövetkezeti integráció megvalósítására biztosított 100 milliárd forintot, a kormánybiztos elmondta: az összeg pontos felhasználását a következő hetekben dolgozzák ki, de elsősorban a szavatoló tőke megerősítésére, és az üzleti működés javítására szolgálnak majd a források.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!