Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számottevően csökkentette részesedését a nagyobb magyar tőzsdei társaságokban a norvég állami olajalap, több olyan kisebb BÉT-re bevezetett társaságban is részesedést szerzett azonban, amelyek az előző évben még nem voltak a portfoliójában. A világ legnagyobb befektetője, amely a világ összes részvényének több mint egy százalékát birtokolja, megalakulása óta a második legjobb évét zárta tavaly 15,9 százalékos teljes hozammal. A részvényeken elért hozam meghaladta a 26 százalékot, az alap vagyonából minden egyes norvég lakosra 165 ezer dollár esik.

A magyar részvénypiac szempontjából is nagyon fontos befektető a BÉT-en tavaly a kisebb társaságok papírjaira összpontosította figyelmét, a blue chipeket azonban nem szerette a Telekom kivételével. Utóbbiból 1,94 százalékra növelte szavazati arányát a 2012-es 0,64 százalékról, miközben 1,61 százalékról 0,72-re csökkentette Richterben, 1,64-ről pedig 0,97 százalékra a Mol-ban meglévő szavazati arányát. OTP részvényeket is adott el az alap, ott két százalékot meghaladó részesedését 1,24 százalékra csökkentette 2013 végére.

A blue chipekhez tartozott még az Egis, amelyből az ajánlat miatt érthető módon teljes egészében felszámolta 2012 végén még 2,33 százalékos részesedését az alap. Eladta teljes 0,18 százalékos szavazati arányt jelentő FHB részesedését is az alap, ugyanakkor a BÉT kisebb papírjaiból négyet is kiválasztott, némelyikben nem is elhanyagolható részt vásárolt. Ilyen az Állami Nyomda, melyben 2,6 százalékos szavazati aránnyal bírt az alap tavaly évzáráskor. Kisebb, de még mindig közel egy százalékot birtokolt a CIG Pannóniában (0,94 százalék). A Rábában és a Graphisoft Parkban már csupán rendre 0,29, illetve 0,18 százalék volt a részesedése.

Mindezekből a számokból jól látszik, hogy az alap értékben jelentősen több mint 30 százalékkal csökkentette a kitettségét a BÉT részvénypiacán, hiszen az eladott blue chipek jóval nagyobb értéket képviseltek mint az inkább vásárolt kis társaságok részvényei. Ez igen jelentős csökkenés, de az alapról tudni lehet, hogy összességében is csökkentették részvénykitettségüket. A Reuters tudósítása szerint a 840 milliárd dollárt kezelő alap első éve volt amikor a részvénypiacon nettó eladók voltak, miközben kötvénybefektetéseik aránya az alapban 35,5 százalékról 37,3 százalékra nőtt. Ezen belül a fejlett piaci kötvények állománya emelkedett elsősorban, különösen az amerikai államkötvényeké. A magyar piacon viszont szintén jelentősen növelte kötvényportfolióját az alap mintegy 79 milliárd forintra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!