Az elmúlt hetekben bekövetkezett kisebb korrekció ellenére nem romlott el igazán a befektetői hangulat az Egyesült Államokban, legalábbis az általunk követett hangulati felmérések szerint. A profi tőkepiaci hírlevélírók többsége, 48,4 százalékuk részvényvásárlást javasol előfizetőinek. Ez ugyan magas arány, azonban alacsonyabb az egy héttel korábbinál, s a felhőtlen optimizmus apadását jelzi a február eleji állapothoz képest. Akkor még 54,6 százalék volt a vásárlást javaslók aránya, hajszálnyival az 55 százalékos, veszélyesnek tekintett szinttől. A részvényeladást javaslók tábora 21,1 százalékon állt a legutóbbi felmérésben - ez nagyon alacsony szám, általában 20 százalék alatti értéknél szokás a medvék kapitulációjáról beszélni.

Profik hangulata
Kép: Napi Gazdaság


A kisbefektetői hangulat eközben drasztikus romlást mutat. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérése szerint a múlt hét végére 41 százalékról 28 százalékra zuhant a következő hat hónapban magasabb részvényárfolyamokat váró befektetők aránya, míg az esésre tippelőké 25-ről 35 százalékra emelkedett. A meglehetősen hektikus eredményeket produkáló felmérésben a jelenleginél kevesebben csak a tavaly július közepén vártak áremelkedést, a két tábor arányából képzett hangulati mutató pedig november eleji szintre süllyedt.

Kisbefektetői hangulat
Kép: Napi Gazdaság


A Chicago Board Options Exchange-en az eladott vételi és eladási opciók egymáshoz viszonyított arányát jelző put/call hányados 10 napos mozgóátlaga lassú emelkedésnek indult, ami arra utaló jel, hogy a befektetők elkezdtek védelmet keresni az esetleges áresés ellene, azonban nem jutott olyan szintre, hogy abból messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

put/call arány
Kép: Napi Gazdaság


A VIX index százalékos nagy megugrást produkált az elmúlt héten, azonban értéke még mindig igencsak alacsony. A múlt heti megugrás ellenére trendfordulat jeleit nem lehet egyelőre felfedezni a grafikonon.

VIX index
Kép: Napi Gazdaság


A profi befektetők még mindig alapvetően long irányba pozicionáltak. Az aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM felmérésében a a tagok átlagos vételi pozicionáltsága az S&P 500-as index irányában 82 százalékra süllyedt, miután január végén elérte a soha nem látott 104 százalékos (tehát tőkeáttételes vételt jelentő) szintet.

Alapkezelők pozicionáltsága
Kép: Napi Gazdaság

A long pozíciók leépülése elvileg jó jel is lehet a piac további teljesítménye szempontjából, hiszen azt jelzi, profitrealizálás indult meg a befektetők körében, így halmozódhat a pénz a partvonalon, amely akár további emelkedést is generálhat. Ha valaki a poharat inkább félig üresnek szeretné látni, akkor meg kell jegyezni, hogy a 80 százalék feletti szintek amúgy historikusan igen magasnak tekinthetők, 2012-ben az ilyen magas vételi pozicionáltságot jelző helyzetekből előbb utóbb vaskosabb korrekció kerekedett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!