A megállapodás értelmében - amelyet a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia - a Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgázportfólióját, valamint a tapasztalt értékesítési csoportot is. A tranzakciót követően a Tigáz Zrt. befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon. (A Magyar Áramszolgáltató Kft.az Elmű-Émász csoport cége, amiben viszont 50 százalékos tulajdont képvisel az állami rezsiholding. AZ ENKSZ Zrt. Elmű-Émász részedése az év végével száz százalékra emelkedik.)

Az eljárás semmilyen kényelmetlenséget nem okoz az ügyfélkör számára, és minden ügyfél külön értesítést kap a Tigáz Zrt. és a MÁSZ között létrejött szerződésátadás részleteiről - közölte az eladó Tigáz.

Az RWE csütörtöki közleménye szerint a MÁSZ április 1-jétől látja el új fogyasztóit és azonnal 10 százalékos piaci részesedésre tesz szert azután, hogy csak tavaly júliusban lépett be a helyi gázpiacra.

Peter Terium, az RWE vezérigazgatója azt mondta, hogy "cége számára kulcsfontosságú a kelet-európai piac". "Az organikus növekedés és az akvizíciók stratégiájára támaszkodunk, ami megtérül, mert az üzletág igen jól fejlődik" - tette hozzá.

A MÁSZ nyilvánosan elérhető, összköltség eljárással készített eredménykimutatása szerint a cég nettó értékesítési bevétele 2014-ben 140,7 milliárd forintot tett ki, az előző évi 144,8 milliárd forint után, míg adózott eredménye csaknem 1,2 milliárd forint volt, az előző évi 63 százaléka. Mindkét évben szinte a teljes nyereséget kifizette osztalékként a tulajdonosoknak.

Az olasz Eni energiaipari cég tulajdonában lévő Tigáz Magyarország egyharmadán végez gázszolgáltatási tevékenységet, méretét tekintve a legjelentősebb magyar gázszolgáltató társaság volt eddig. Lakossági portfólióját, 1,2 millió fogyasztóját október végéig veszi át a Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. október 1-jei határidővel vonta vissza a vállalat kérésére a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatási engedélyét.

A Tigáz Zrt. tavaly április közepén közölte, hogy tavalyi évi bruttó üzemi vesztesége 3,8 milliárd, nettó vesztesége 14,8 milliárd forint volt, a társaság a 2014-es évre nem fizet osztalékot. A gázszolgáltató 2014-es működési vesztesége 4,9 milliárd forint volt. A megelőző évben a bruttó üzemi vesztesége 14,3 milliárd forint, a nettó vesztesége csaknem 36 milliárd forintot tett ki.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!