BUX
38812

A TNT robbanása volt a történet a tőzsdén

Sem az európai, sem az amerikai részvénypiacok nem találtak irányt hétfő első napján, volt viszont néhány nagyobb jelentőségű egyedi történet.

NAPI, 2013. január 14. hétfő, 18:54

A makroadatok felől a tovább zuhanó európai ipari termelés rontotta a hangulatot, a monetáris politika szempontjából a múlt heti ECB-bejelentéseket emésztették és Bernanke esti szavaira vártak, az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatban pedig kiváró hangulatban voltak a befektetők.

A nagyobb európai részvénykosarak dél körül még mindig jelentősebb pluszban álltak, a zárás mégis vegyesre sikerült: londoni FTSE 100 0,2 százalékot esett, míg a frankfurti DAX éppen ennyit emelkedett, a párizsi CAC-40 0,05 százalékos erősödését pedig inkább lehet stagnálásnak nevezni. A periférián nagyobbak voltak a mínuszok, a madridi IBEX-35 0,7, a milánói FTSE MiB 0,4 százalékot esett.

A nap nagyobb mozgásai egyedi sztorikhoz kötődtek. A TNT Express 41 százalékot, és a gyorsposta-cégben 30 százalékos részesedétől korábban megszabadulni igyekvő PostNL közel 35 százalékot zuhant, miután az amerikai UPS közölte, eláll a tervezett felvásárlástól az Európai Bizottság antitröszt aggályai miatt.

A svájci óragyártó Swatch viszont 4,2 százalékot emelkedett; a cég korábban közölte, hogy felvásárolta 750 millió dollárért a Henry Winston Diamond nevű luxusgyártót. A Société Générale 4 százalékot, a Credit Agricole pedig 3 százalékot emelkedett, részben azért, mert a Credit Suisse felminősítette a francia bankszektort.