A topmenedzserek jól megverték a részvényszakértőket

Kire kellene hallgatni a befektetési döntéseknél, részvényelemzőkre, banki tanácsadókra, vagy saját megérzéseinkre? – tette fel a kérdést a Financial Times Deutschland. A lap megbízásából készített elemzés következtetése szerint leginkább a vállalatvezetőkre.
Eidenpenz József, 2011. július 4. hétfő, 18:24
Fotó:

A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy egy részvény teljesítménye egy bennfentes vásárlás utáni három hónap utrán átlagosan 3,5 százalékkal haladja meg az irányadó indexét. Az eladások is relevánsak, ha ugyanis egy vezető pozícióban levő szakember ellöki magától cége papírjait, ugyanennyi idő elteltével a részvény átlagosan 2,1 százalékponttal teljesíti alul az indexet.

A vizsgálat imponáló német alapossággal és adattömeggel készült: az azt készítő 2iQ Research európaszerte értékeli ki a bennfentes vállalatvezetők jogszabály által előírt módon közzéteendő tranzakcióit. Most az összes németországi csúcsvezető üzletkötéseit megvizsgálták 2002 júliusától 2010 decemberéig, ami nem kevesebb, mint 6633 vásárlást és 3509 eladást jelent. Irányadó indexként a CDAX-ot használták, amely a Frankfurti Tőzsdén jegyzett összes magasabb kategóriájú (general standard és prime standard) részvény mozgását ábrázolja.

A bennfentesek tranzakcióinak jó előrejelző hatása persze régen ismert jelenség, amelyet már számos tanulmány bizonyított, főleg az USA-ban. Meglepően egyértelmű volt azonban a mostani eredmény, és külön feltűnő, hogy az idők során még erősödik is a bennfentesek előnye. Míg három hónap után csak 3,5, addig fél év elmúltával már 4,8, kilenc hónap múlva 5,9, egy év elteltével pedig kereken hét százalékponttal vert rá a bennfentesek által vett papírok hozama az indexre - írja a lap. Hasonló a jelenség az eladásoknál, egy év után már 9,2 százalékpont a hozamkülönbség a vállalatvezetők javára. Úgy tűnik, a bennfentesek információs előnye nem is olyan rövid távra szól, mint korábban gondolták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.07.04 19:10

@megalodon: Szórakozzon a maffia pénzével,ne az enyémmel!Legfeljebb az őszi mélyszántás forgatja ki a földből valahol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 19:01

Ami biztos, hogy ha a brókered (részvényszakértőd) annyire értene a dolgokhoz akkor biztos, hogy otthon üldögélne egy laptop elött és serényen kötögetné magának a különböző instrumentumokat (komoly tőkeáttételek korában mégcsak komoly induló sem kell elég pár százezer ft ), de mivel nem túl biztos magában ezért úgy döntőtt hogy inkább más pénzével kisérletezik, miközben van egy zsíros jóé fizető állása, nos ő a Te brókered - szakértőd !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html