Törökországban a kormánypárt és a szekularizmus védelmére felesküdött hadsereget támogató alkotmánybíróság között tovább folytatódik a szócsata. Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a legfelsőbb bíróság közötti verbális háború tétje nagy; amennyiben az alkotmánybíróság vezetőjének sikerül elérnie, hogy betiltsák az AKP-t - hasonló esetre nem egyszer volt már példa a török demokrácia történetében - és eltiltsák a közszerepléstől annak vezetőit, többek között a kormányfőt és a köztársasági elnököt is, úgy a jelenlegi kormány által elindított gazdasági konszolidációs folyamat félúton megrekedhet. A hónapok óta tartó vita - melynek közvetlen kirobbantó oka a kormány egy rendelkezése volt, amely engedélyezte a vallási jelképnek tekintett muszlim fejkendő viselését a nők számára a szekuláris közintézményekben - most amiatt újult ki, mert a kormányfő az ellenzék segítségét kérte egy olyan törvénytervezet keresztülviteléhez, amely megnehezítené a pártok betiltását az alkotmánybíróság számára. A taláros testület ezt a lépést úgy értelmezte, hogy a kormányfő kritizálja az igazságszolgáltatás működését, ezzel aláássa a bírók tekintélyét. Törökország, amely a feltörekvő piacokon egy ideig első számú célpontja volt a kamatkülönbözetre játszó ún. carry trade ügyeleteknek a 15,75 százalékos irányadó rátája miatt, folyamatosan veszít vonzerejéből a belvitáknak betudhatóan. Az olaj árának emelkedése miatt kockázatkerülővé váló befektetők most hátrahagyják a török piacokat, ezzel lejtőre küldik a térségben meghatározó súlyú devizát is. A török líra dollárral szembeni árfolyama ma 1 százalékkal csökkent a tegnapi 1,24-es zárószintről, befolyásolva a forint árfolyamát is. A török líra mellett a lengyel zloty mozgása is kihatással van a forint euróval szembeni árfolyamára. A legújabb spekulációk szerint a lengyel jegybank májusban változatlanul hagyja az 5,75 százalékos irányadó kamatot, ami nem kedvez a devizaspekulációknak. A bankközi piac a hírre értelemszerűen a zloty gyengítésével válaszolt; a lengyel deviza 0,2 százalékot veszített euróval szembeni értékéből a tegnapi záróárához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!