A Toshiba pénteken azt közölte, hogy becslése szerint az adózás utáni veszteség 710 milliárd jen (6 milliárd dollár) lesz. Decemberben 500 milliárd jen veszteségre számított a cég. A közlés után a Standard & Poor's "BB pluszról" "B pluszra" gyengítette a japán cég adósi besorolását további rontás lehetőségére utaló negatív kilátással.

A Toshiba pénteken nem változtatott bevételi előrejelzésén, azt továbbra 6,2 ezer milliárd jenre várja, ugyanakkor az éves működési veszteségre vonatkozó adatot 340 milliárd jenről 430 milliárd jenre emelte.

A társaság decemberben azt közölte, hogy a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntött. A leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti. Ezer irodistától válnak meg, a többieket a háztartási berendezéseket, tévékészülékeket és számítógépeket gyártó ágazatokból küldik el.

A cég új vezetése "drasztikus és mindent felölelő" szerkezeti reformok végrehajtását jelentette be annak érdekében, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot. A Toshiba tavaly júliusban jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. Fény derült továbbá arra is, hogy a vállalatirányítás működésképtelen, mivel a felsőbb vezetők irreálisan magas elvárásokat támasztottak a beosztottaik felé, amelyeket azok nem mertek megkérdőjelezni.

A botrány miatt lemondott Tanaka Hiszao, a vállalat vezérigazgatója, feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke vette át.

Muromacsi Maszasi elmondta: több megoldást vizsgál "drasztikus, mindent felölelő" szerkezeti reformok bevezetésére. A vezérigazgató elmondása szerint nem kíván sokáig maradni mostani pozíciójában, célja az, hogy az átszervezze és növekedési pályára állítsa a vállalatot.

A Toshiba részvényára pénteken 11 százalékkal gyengült a tokiói értéktőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!