A tőzsdék bizalmatlanul várják az EU-csúcsot

A politikusok ismét fogadkoztak a legújabb, e héten csütörtök-pénteken tartandó európai válságcsúcs előtt, ám a piacok már nem bíznak bennük - erre következtethetünk a kontinens tőzsdéinek mozgásából.
NAPI, 2012. június 25. hétfő, 18:42
Fotó: Napi.hu

Komolyabb makroadat nem volt a hét első napján, ezért az ilyenkor szokásos helyzetnek megfelelően az eurózóna válságát kezelendő találkozó előtt álláspontokról érkező hírek határozták meg a hangulatot. Jellemzően negatívan: a frankfurti DAX 2,1, a párizsi CAC-40 2,3, a londoni FTSE-100 pedig 1,1 százalékot vesztett pénteki értékéhez képest. A periféria tőzsdéin pedig szinte szabadesés volt, a milánói FTSE MiB 4, a madridi IBEX-35 (ahol a helyi kormány hivatalosan is elküldte segélykérő levelét) 3,7 százalékot zuhant.

Különösen a pénzügyi szektor húzta le a részvénykosarakat, az UniCredit például 8,4 százalékot, a BNP Paribas 5,5 százalékot, a Deutsche Bank 4,1 százalékot, a Banco Santander pedig 4,7 százalékot vesztett értékéből; ebben közrejátszhatott az olasz és a spanyol kötvénypiaci hozamok újabb jelentős emelkedése is. A Nokia vesszőfutása a jelek szerint soha nem ér már véget, a Nomura célárvágása után közel 12 százalékot zuhant a valaha még szebb napokat látott finn mobilgyártó. A svéd-svájci ABB is egy leminősítés után vesztett értékéből közel három százalékot. Londonban a Shire nevű gyógyszergyártó esett több, mint tíz százalékot, miután az amerikai hatóságok jóváhagyták egy riválisának gyógykészítményét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kintekunta , 2012.06.25 21:38

ez már a 23568974. EU (nem csúcs hanem) pince
ahol elfogyasztanak sok sok pogácsát s elvigyorognak jobbra balra

az eu magatehetetlen vezetői megmutatják hogy kell színlelt demokráciában jó pofizni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html