A Masterplast-csoport 817 ezer euró veszteséget szenvedett el tavaly a negyedik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 670 ezer euróval. A romló gazdasági és iparági környezet ellenére a Masterplast-csoport 5 százalékkal növelte árbevételét is, ami három hónap alatt 18,8 millió euró lett. Az utolsó negyedévben a homlokzati hőszigetelő rendszer forgalma 8 százalékkal növekedett és ezzel a teljes forgalombol a részaránya 45 százalékra nőtt.  Az egyes piacokat nézve az ukrán 26 százalékkal, a lengyel 31 százalékkal emelkedett ugyanakkor a hazai piacon átlag alatti 3 százalékos bővülés volt, míg a szintén nagy súllyal rendelkező román piacon 2 százalék volt a visszaesés. Ráadásul a kereskedelmi árrések is csökkentek elsősorban Romániában, Magyarországon és Horvátországban. Segítette viszont a negyedévet EBITDA szempontjából a szeptemberi nagyváradi tűzkár. Bár a biztosítói kárrendezése még folyamatban van, azonban a pontos kárfelmérés már megtörtént így a harmadik negyedévben elhatárolt 1,5 millió euróról 1,3 millió euróra csökkent a céltartalékolás, ami egyszeri 186 ezer eurós eredményt jelentett. Ez azonban azzal járt, hogy az üzemi veszteség 503 ezer euró helyett 342 ezer euró lett, és a mínuszos EBITDA helyett 91 ezer euró pluszt sikerült az utolsó negyedévben elérni. Az egész évet nézve a csoport vesztesége 2012-ben 1,2 millió euró volt, amennyiben azonban a tűzeset nem lett volna, akkor közel 103 ezer eurós eredményt könyvelhettek volna el.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!