Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint kifulladhatott a nagy emelkedés az amerikai részvénypiacokon, de nagy visszaesés sem várható - vonták le a következtetést a Bank of America elemzői friss alapkezelői felmérésük eredményéből.

A 199, összesen 601 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésével készült felmérésben a válaszadók között már többen voltak azok, akik szerint a gazdaság a fellendülés korai szakaszában tart és vége a recessziós időszaknak. A megkérdezettek 49 százaléka szavazott arra, hogy fellendülés van, miközben 37 százalékuk szerint még tart a visszaesés.

Mérsékelt optimizmus

A globális gazdaság kilátásait ugyanakkor egyáltalán nem tartják nagyon rossznak, nettó 84 százalék szerint a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során. A viszonylagos optimista hangulat ellenére a többség nem bízik egyszerű és zökkenőmentes kilábalásra a koronavírus-járvány okozta zuhanásból. A megkérdezettek 61 százaléka szerint például az Egyesült Államokban a recesszió U vagy W alakot fog ölteni, azaz az alacsonyabb GDP-vel jellemzett időszak több negyedéven keresztül is kitarthat, vagy egy átmeneti fellendülést követően ismét lesz egy visszaesés, és csak utána indul meg az igazi kilábalás. Mindössze 20 százalék reménykedett abban, hogy V alakú lesz, tehát egy rossz negyedévet követően gyorsan jön majd a talpra állás.

A profi befektetők tehát egyáltalán nem gondolják azt, hogy szökési sebességre kapcsolt volna a gazdaság a nagy visszaesést követően, és épp emiatt nem is rohannak ész nélkül részvényeket venni. A felmérésből az olvasható ki, hogy inkább elkezdtek rotálni a szektorok között. Ez azt jelenti, hogy azon szektorok képviselőinek részvényeit, amelyektől gyengébb teljesítményt várnak, inkább eladják, míg a jobb kilátásokkal rendelkezőket megveszik. A Bank of America elemzői szerint a a felmérés alapján azt lehet feltételezni, hogy az S&P 500-as index megmaradhat az év végéig a mostani érték körüli sávban, 3300 és 3600 pont között.

Mi van a készpénzzel?

Egy nagyobb részvénypiaci visszaesés lehetősége ellen szól az a tény, hogy a megkérdezettek által kezelt portfóliókon belül az eddigi 4,6 százalékról 4,8 százalékra emelkedett a készpénz átlagos aránya. Ez jó jel, azt jelenti, hogy a befektetők óvatosabbá váltak az emelkedő árak mellett, és van elegendő pénz a partvonalon, hogy egy esetlegesen kibontakozó esési hullámot tompítsa. A felmérésben egyébként az 5 százalék fölötti készpénzarány már olyan magas értéknek tekinthető, hogy azt a bank elemzői már egyértelmű vételi jelzésnek tartják.

A piacok sorsát egyértelműen a hatásos Covid-19 elleni vakcina megjelenése határozhatja meg. A jelenleg rekordmélységben lévő amerikai és más fejlett kötvényhozamok és kamatok emelkedését 41 százalékuk szerint egy hatásos vakcina megjelenése válthatja ki, míg 37 százalékuk szerint erre az érezhető infláció megjelenése adhatja meg a jelet.

Egyébként a koronavírus meghatározó téma marad továbbra is a piacokon. A befektetők közül a legtöbben (30 százalék) a járvány második hullámát tartják annak a tényezőnek, amely széles körű negatív hatással járhat a piacokra. A második ilyen komoly kockázatnak a technológiai szektorban kialakuló buborék esetleges kipukkadását tartották a befektetők, a harmadik helyen az amerikai elnökválasztás szerepelt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!