Vegyesen zártak hétfőn a fontosabb ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 225 közel 0,4 százalékkal esett, viszont a Hang Seng 0,7, a sanghaji index pedig 0,4 százalékkal erősödött.

Japánban egész nap hullámzó volt a tőzsde teljesítménye, de a nap végére esésbe váltottak a részvények, aminek fő oka a választási eredmények voltak. A felsőházban az ellenzék 51 helyhez jutott, a kormánypárt 44 mandátumával szemben. Ez komoly kételyeket vet fel afelől, hogy Naoto Kan miniszterelnöknek mekkora esélyei lesznek az államadósság csökkentése terén. A jen további, dollárral szembeni gyengülése ugyan segítette a szigetország exportőr vállalatainak részvényeit, ám a választási eredmények itt is éreztették hatásukat: a Honda részvényei 3,8 százalékos erősödést követően, záráskor már csak 0,1 százalékkal haladták meg pénteki záróértéküket.

A kínai tőzsdéket a legfrissebb ingatlanpiaci hírek mozgatták: 15 hónapnyi drágulást követően, júniusban 70 városban 0,1 százalékkal csökkentek havi alapon az ingatlanárak. Ez azt jelzi, hogy a hitelezési volumen további növekedésének megakadályozására tett lépések sikeresnek bizonyulhatnak és csökkenhetnek az inflációs félelmek is. Ennek hatására egyre többen vélik úgy, hogy a kormány gyengítheti a jelzálog hitelekre kiszabott korlátokat, ami meglátszott a bankpapírok jó teljesítményén is.

Az egész régióban jól teljesítettek a bányaipari vállalatok: a nyersanyag és főként a fém árak növekedése hajtotta az ágazatban tevékenykedő vállalatok papírjait, a Rio Tinto részvényei 0,9 százalékkal drágultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!