Évtizedes mélypontot ütött a magyar részvénypiac relatív teljesítménye a DAX indexhez képest, s egyelőre semmi jele a pozitív fordulatnak. Ez annyit tesz, hogy a magyar BUX index mint befektetés - ha valaki mind a mai napig kitartott mellette - jobb befektetés lett volna, mint német DAX indexet vásárolni. A két részvényindex euróban mért relatív teljesítményét mérő mutató (RS, relatív erő) hosszú ideje nem képes szabadulni csökkenő trendjéből, jól látszik, hogy 2010 óta folyamatosan alacsonyabb csúcsok és mélypontok alakulnak ki a grafikonon, a magyar részvények értéke egyre jobban leszakad a német részvényekétől.

A technikai elemzés szabályai szerint a relatív erő mutató két termék egymáshoz viszonyított teljesítményét méri, a grafikonon elvileg ugyanolyan szabályszerűségek érvényesülnek, mintha egy önálló termék vagy index áralakulását vizsgálnánk. Emelkedő trendet emelkedő csúcsok és mélypontok jellemeznek, csökkenő trendet alacsonyabb csúcsok és mélyebb mélypontok. A trend mindaddig életben van, amíg meg nem fordul.

Jelentősége lehet eszközallokációs döntések meghozatalában, hiszen érdemes lehet egy-egy portfólióban azon elemeket felülsúlyozni, amelyek relatív ereje emelkedő trendben van a többihez képest, ha megmarad a trend, akkor a portfólió felül tudja teljesíteni a benchmarkot.

BUX/DAX relatív erő
Kép: Napi.hu


Ebből a szempontból egyelőre nincs jele annak, hogy jó döntés lenne jelen pillanatban magyar részvényeket vásárolni németek helyett - hacsak valaki nem a mélypontot kívánja eltalálni - s ez mindaddig így marad, amíg a magyar részvényeknek nem sikerül euróban mérve egy legalább 20 százalékos felülteljesítést produkálnia. Optimistább szemmel nézve viszont a magyar részvények bármikor produkálhatnak egy akár 20 százalékos felülteljesítést hozó medvepiaci rallyt is a nélkül, hogy azon kellene elmélkedni, megveri-e majd a jövőben a BUX a DAX-ot.

BUC/MSCI Eastern Europe relatív erő
Kép: Napi.hu

 


A magyar piac relatív gyengeségében az elmúlt egy évben azért tapasztalható változás. Az ugyanis a jelek szerint nem magyar specifikus jelenség, hanem régiós folyamat része. Az MSCI Emerging Markets Eastern Europe index és a BUX index relatív erő mutatója ugyanis azt jelzi, hogy az elmúlt egy év folyamán a magyar piac inkább együtt mozog a régió egészével, ahhoz mért lemaradása már nem nőtt tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!